Želary

79%
Želary
Želary je české filmové drama, které vypráví příběh mladé Elišky v období okupace ve 40. letech 20. století. Eliška je nedostudovaná lékařka, zdravotní sestra v městské nemocnici a členka tajného odboje. Udržuje milostný poměr s úspěšným chirurgem Richardem, dokud v nemocnici nedaruje krev těžce zraněnému muži. Tím se totiž naváže zvláštní krevní pouto, které vyústí v neobyčejně silný milostný vztah mezi moderní městskou vzdělanou Eliškou a barbarským přírodním mužem s dětskou duší - Jozou. Když je odboj prozrazen, Eliška musí rychle utéct z města. S novou identitou Hany se tak ukrývá u Jozy v horské vesnici Želary, uprostřed divoké a mnohdy kruté přírody, kde se čas zastavil před stopadesáti lety.



Pete69
Pete69
30 023 bodů
7
Želary jsou za mě právem považovány ze jeden z nejlepších snímků posledních dvaceti let, na mě je to moc depresivní, jinak bych šel s hodnocením výše. Aňa Geislerová a jeden z jejich nejlepších hereckých výkonů, je to autentické, surové i syrové.. moc dobrá práce.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
6
Mrzí mě, že žádný z motivů není dotažen do konce, vygradován ani pořádně podán. Potenciál pak přichází zcela vniveč. A je to velká škoda.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 015 bodů
9.5
Film se mi líbil. Vedle Geislerové mě velice zaujal maďarský herec György Cserhalmi. A opravdu skvělá byla Jaroslava Adamová a živočišná Iva Bittová. Film je to drsný, ale zároveň i poetický. Někdy jsem se neubránila slzám. Zmínila bych ještě dobrou kameru, výbornou hudbu Petra Ostrouchova a působivý výběr exteriérů. Želary mě dojaly. Ale ten závěr se mi moc nelíbil. Možno říci, že mě i dost zklamal. A Miroslav Donutil v roli faráře mi nepřipadal bohužel až moc věrohodný. Film čerpá ze silné předlohy. Květa Legátová, vlastním jménem Věra Hofmanová, nebyla žádná spisovatelka tak zvané červené knihovny. Její kniha "Jozova Hanule" je velice působivé dílo, ač rozsahem ne příliš velké (novela).

Dodatečné informace

Původní název:
Želary (více)
  • Česká republika Želary
  • Česká republika Zelary
Premiéra v ČR:
14. 7. 2000
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika, Rakousko
Čeština:
Želary je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch