Jeskyně zapomenutých snů

73%

Články 6

U Scorseseho vítězí 3D
Téma1. 12. 2011
U Scorseseho vítězí 3D

Londýn - Oscarový režisér Martin Scorsese uvedl v Londýně evropskou premiéru svého nového filmu Hugo. Poprvé ve své kariéře natočil film ve 3D, který cílí na nejmladší publikum. Na slavnostní premiéru zavítal i princ Charles se svou ženou Kamilou. Scorseseho trojrozměrný film Hugo je adaptací románu Briana Selznicka o malém zlodějíčkovi Hugo Cabretovi, jenž žije na vlakovém nádraží v Paříži 30. let 20. století. Do českých kin snímek přijde v únoru.

Záhady tohoto a jiných světů
Téma14. 11. 2011
Záhady tohoto a jiných světů

Stalo se, že filmař vešel do jeskyně. Věděl zhruba, proč tam jde, i co ho tam čeká. Vstoupil tedy – a užasl. Užasl a s úžasem se také spokojil. Měl však štěstí a k tomu i jeden dobrý nápad. Štěstí v tom, že ona jeskyně, a zejména její výzdoba, byla velmi stará, a že právě on dostal zvláštní povolení být jediným mužem s kinoaparátem, jenž v ní smí natáčet. Nápadem, jak v omezených podmínkách – v situaci, kdy je třeba používat speciální studená světla, pohybovat se výhradně po speciálních chodníčcích, a kdy je přístup do jeskyně umožněn pouze čtyřčlennému štábu na časově omezenou dobu – vytěžit z krásy nástěnných maleb co nejvíce, pak bylo použití 3D ruční kamery.

Werner Herzog vykládá sny staré 32 tisíc let
Téma4. 11. 2011
Werner Herzog vykládá sny staré 32 tisíc let

Módní 3D formát ve filmu Wernera Herzoga Jeskyně zapomenutých snů nachází opodstatnění. Snímek sám těká mezi grandiózností a úletem. Přesně tak, jak se od tvůrce dá čekat a jak to jeho příznivci mají rádi.

Jeskyně zapomenutých snů - film Wernera Herzoga
Téma2. 11. 2011
Jeskyně zapomenutých snů - film Wernera Herzoga

„Vypadá to jako prakino," popisuje režisér Werner Herzog své dojmy z hlubiny a dodává: „tam dole se zrodila lidská duše moderní doby". A má pravdu: je neuvěřitelné, jak moderně a svěže působí kresby na stěnách jeskyně. Vznikly před 32 tisíci let.

Jeskyně zapomenutých snů
Téma31. 10. 2011
Jeskyně zapomenutých snů

V roce 1994 objevil francouzský archeolog Chavuet unikátní jeskynní systém a v něm tisíce let staré nástěnné malby. Ty svou dokonalostí a stářím překonaly všechny objevy předchozí. Avšak uzavřenost jeskyně, společně s mimořádnou křehkostí a zranitelností nálezu, nedovolují zpřístupnit toto výjimečné místo pro širokou veřejnost. Původem německý režisér Werner Herzog se stal jedním z mála návštěvníků, kterým bylo umožněno prozkoumat zákoutí jeskynního labyrintu a pořídit unikátní filmové záběry. Herzogův dokument je však něco víc než jen pouhý průvodce po rafinovaně ukrytém a pro běžného člověka nedostupném místě.

Das Filmfest pošesté: Dýchat německy
Téma19. 10. 2011
Das Filmfest pošesté: Dýchat německy

Přehlídka německy mluvených snímků Das Filmfest od středy 19. října na pět dní obsadí pražská kina Lucerna a Evald (poté se akce přesune do brněnského kina Art, kde se vybrané tituly budou promítat od 24. do 28. října). Úspěšné debuty, historické velkofilmy, komediální snímky, niterná dramata, investigativní dokumenty i na Oscary pomýšlející spektákly – taková je nabídka ze současné německé, rakouské a švýcarské filmové produkce letošního ročníku.