Rozmarná léta českého filmu

76%

Články 9

Kniha Rozmarná léta českého filmu, díl první
Filmy28. 3. 2012
Kniha Rozmarná léta českého filmu, díl první

Cesta Ondřeje Vetchého s estébáky za zády na předávání Evropských filmových cen do Západního Berlína v roce 1988, osudná autonehoda Jana Potměšila kousek před Prahou na dálnici D1 na sklonku roku 1989, loutkové sny Jana Svěráka, tvrdá rozepře režiséra Jiřího Menzela a producenta Erica Abrahama na filmu o vojáku Čonkinovi, nemilosrdné bitvy o barrandovský kopec, Václav Klaus vs. Tom Cruise v cause Mission: Impossible, sebevražda kameramana Miloše Kabyla, atentát na režiséra Jiřího Svobodu, psychické problémy držitelky Českého lva, herečky Agnieszky Sitekové... Měsíce nadějí na sklonku 80. let vystřídala 90. léta plná divokých příležitostí, která přinesla nejen takové filmy jako Čas sluhů, Obecná škola, Tankový prapor, Černí baroni, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Šakalí léta či Báječná léta pod psa, ale i spoustu snímků vyloženě špatných či jen docela obyčejně přehlížených, které na své objevení teprve čekají. V knize Rozmarná léta českého filmu jsem se snažil vyprávět příběhy jich všech.

Zvažovali jsme i Lidice, říká umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och
Téma17. 6. 2011
Zvažovali jsme i Lidice, říká umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och

Umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och dal se svým týmem dohromady program, v němž nechybí hvězdné filmy ani české stopy. Novinkám sdělil mnohé z toho, jak bude letošní ročník vypadat.

Rozmarná léta českého filmu: Vetchý fejeton
Téma5. 4. 2011
Rozmarná léta českého filmu: Vetchý fejeton

Dvacetidílný cyklus dokumentů o českém polistopadovém filmu se blíží do své poslední třetiny. A je zajímavé sledovat, jak se náhled na něj vyvíjí v čase. První díly byly ještě hodně o politické a společenské situaci. A jak by ne, když se věnujete letům, kdy politika válcovala doslova všechno. Někdo tím byl nadšen, jiný zhnusen. Další díly se už mnohem víc zabývaly konkrétními tituly, což diváckou obec zase rozdělilo - někdo si pochvaluje, jak jsou tvůrci k sobě a svým dílům po letech upřímní a kritičtí, jiní to samé vnímají jako vzájemné plácání se po ramenou ve stylu: Kam se na nás hrabe Hollywood.

Petr Vachler: "Žijeme často životy těch druhých"
Téma7. 3. 2011
Petr Vachler: "Žijeme často životy těch druhých"

Petr Vachler je nepřehlédnutelná postava českého filmu. Téměř před dvaceti lety založil České lvy, kteří se od té doby stali jedním z důležitých měřítek kvality českého filmu. Nepozře maso bližního svého. Čímž má na mysli veškeré živé tvory. Soudí, že člověk má maximum voleb, a právě proto je náš lidský život tak krásný.

Rozmarná léta českého filmu zaujala více diváků
Filmy14. 1. 2011
Rozmarná léta českého filmu zaujala více diváků

Dobrou zprávou pro české filmaře je, že filmový dokument Rozmarná léta českého filmu sledovalo první týden přes 400 tisíc diváků. Vzestupná tendence se projevila hned druhý týden vysílání, kdy seriál zaujalo více než 550 tisíc diváků. Na prvním programu ČT byly Rozmarky dokonce třetím nejúspěšnějším pořadem z celého dne.

Rozmarná léta českého filmu: Adrenalinový fejeton
Téma11. 1. 2011
Rozmarná léta českého filmu: Adrenalinový fejeton

Dvacetidílný dokumentární cyklus Rozmarná léta českého filmu dnes vstupuje do druhé části. Prostor dostane rok 1991 a s ním kromě jiného i masivní propouštění na Barrandově, cesta Obecné školy za Oscarem a první soukromé filmy po mnoha desetiletích Slunce, seno, erotika a Tankový prapor. O vzniku projektu, jeho peripetiích, zajímavostech, záludnostech a tentokrát i prvních ohlasech píše ve svých fejetonově laděných postřezích jeden ze scenáristů Jaroslav Sedláček. Tady je díl druhý...

Rozmarná léta českého filmu: Krasobruslařský fejeton
Téma4. 1. 2011
Rozmarná léta českého filmu: Krasobruslařský fejeton

V rámci komponovaných večerů 20 filmových sezón v České televizi startuje dnes večer od 20 hodin na programu ČT1 i dvacetidílný dokumentární cyklus Rozmarná léta českého filmu. Jako vůbec první rekapituluje tuzemskou kinematografii po listopadu 1989. O vzniku projektu, jeho peripetiích, zajímavostech i záludnostech bude ve svých pravidelných, fejetonově laděných postřezích na stránkách Kinoboxu psát jeden ze scenáristů Jaroslav Sedláček. Tady je díl první...

20 filmových sezón v České televizi? Český film v netradičním balení
Filmy1. 1. 2011
20 filmových sezón v České televizi? Český film v netradičním balení

První ucelené ohlédnutí za polistopadovou érou českého filmu. Taková je ambice nového projektu 20 filmových sezón České televize, který od 4. ledna vysílá každé úterý v hlavním vysílacím čase program ČT1. Jádrem projektu jsou padesátiminutové dokumenty Rozmarná léta českého filmu, které doplní filmy z toho kterého roku. Diváci se tak mohou těšit nejen na reprízy osvědčených hitů, jakými jsou Čas sluhů, Kolja, Báječná léta pod psa, Pelíšky či Snowboarďáci, ale i na premiéry v televizi dosud neuvedených snímků Karamazovi a 3 sezóny v pekle. Každému z tvůrců Rozmarných let jsme položili pět otázek...

Rozmarná léta českého filmu vyplní dvacet úterků
Seriály21. 12. 2010
Rozmarná léta českého filmu vyplní dvacet úterků

Pro někoho divoká nebo až příliš hektická léta, pro jiného naopak pohádková, protože bylo možné si plnit sny. Česká televize od 4. ledna 2011 představí dvacet polistopadových let českého filmu ve dvacetidílném dokumentárním cyklu Rozmarná léta českého filmu, přičemž jeho tvůrci slibují, že český film v něm uvidíte tak, jak jste ho ještě nikdy neviděli.