Rozmarná léta českého filmu

75%
Rozmarná léta českého filmu
Plakát traileru

Dvacetidílný dokumentární seriál mapuje historii české kinematografie v letech 1989-2009. Režiséři, scenáristé, herci, producenti, víc než dvě stě osobně zainteresovaných tvůrců, ti všichni mluví o vzletech a pádech, smutných i veselých příhodách o něch let. S odstupem, nadhledem a často i bez obalu.

1. díl (1989-1990) - O pádu komunistického režimu, sladkých očekáváních filmařů a jejich trpkém probuzení i socialistickém vojákovi Janu Svěrákovi na služební cestě v Hollywoodu.

2. díl (1991) - O prvních soukromých filmech, které porušovaly zákon, čtrnáctileté svéhlavičce Aně Geislerové, velkém barrandovském propouštění a hollywoodské hvězdě hrající za 120 korun.

3. díl (1992) - O milenkách producentů před filmovou kamerou, České televizi, která začala točit české filmy, studentské vzpouře proti Menzelovi a nekonečných hádkách o Barrandov.

4. díl (1993) - O roce, kdy čeští filmaři hořeli nadšením pro všechno velké a výpravné – muzikály, akční thrillery, pohádky i bláznivé komedie, ale také o zrození Českých lvů a mlčenlivé Krávě.

5. díl (1994) - O první barrandovské defenestraci, snímku, který se stal legendárním, ačkoliv vznikl jen podle dvanáctistránkového scénáře a hned několika mimořádně povedených filmových melodiích.

6. díl (1995) - O českém politikovi, který chtěl sedřít kůži z Toma Cruise, velké festivalové válce i filmařích, kteří se shlédli v napodobování amerických vzorů, ale naráželi na limity finanční i vlastní.

7. díl (1996) - O celé řadě zajímavých tvůrců, kteří tehdy vstoupili do českého filmu, ale hlavně o Oscarovi, jenž putoval do Čech po dlouhých 29 letech. Někdo si před ním klekal, jiní na něj plivali.




VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
8
fajn dokument. Jeden z mála, který jsem vážně sledovala...
Petrson
Petrson
4 164 bodů
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/21056226501-rozmarna-leta-ceskeho-filmu/
Ombak_Penari
2 764 bodů
9
Jestli se fakt zajímáte o film a přistupujete k české porevoluční tvorbě se stejnou skepsí jako já, tak tento seriál je jedinečná příležitost jak snadno dohnat všeobecný přehled. Rok po roce podrobně provede tím podstatnějším, co se v oblasti filmu událo - nové filmy, debuty nových tvůrců, události kolem televizí a Barrandova, filmové festivaly, zahraniční produkce u nás... Pustit si to dvakrát dokola a základní přehled máte v hlavě. Pak už si jen vybrat, co zaujalo. Podle mě to nemohlo dopadnout o moc lépe, velmi přínosná záležitost.

Dodatečné informace

Původní název:
Rozmarná léta českého filmu (více)
  • Česká republika Rozmarná léta českého filmu
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění