Dvanáct

73%
Dvanáct
Plakát traileru
Příběh se odehrává ve válkou zničené Čečně. 12 porotců bojuje s rozhodnutím o osudu čečenského teenagera, který údajně zabil svého ruského otčíma. Porotci: rasistický taxikář, nedůvěřivý lékař, nerozhodný televizní producent, člověk, který přežil holocaust, vášnivý muzikant, ředitel hřbitova a další reprezentují rozpolcenou společnost současného Ruska. Film byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film, na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a byl součástí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Režisér Nikita Michalkov patří mezi špičky ve svém oboru a jeho dalšími filmy jsou např. Lazebník sibiřský nebo Unaveni sluncem.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Tento remake Dvanácti rozhněvaných mužů mě moc neoslovil. Téma je stejné, spravedlnost, předsudky a názorový souboj v partě porotců. Bohužel v Ruské verzi chybí někdo, kdo by film táhnul, nikdo z herců mě nepřesvědčil, ani příliš nebavil. Závěr je takový zbytečně přeslazený, ale budiž. Dobrý film, ale nelze nesrovnávat s výše uvedeným snímkem..
hp24
2 833 bodů
6.5
Celkem povedená ruská variace na skvělý film z r.1957 s Jiřím Voskovcem v roli jednoho z rozhněvaných mužů (http://www.kinobox.cz/film/225741-dvanact-rozhnevanych-muzu). Chcete-li, tak remake, ale podle mého variace. Porotci jsou zavřeni nikoli ve speciální místnosti budovy soudu (USA), ale v tělocvičně školy (RUS), misto podezřelého černocha (USA) jde o podezřelého Čečence (RUS). Do povah porotců se promítají specifické povahové vlastnosti ruských lidí, chandra... V závěru se Michalkov od originálu odchýlil úplně, ale nebudu prozrazovat. Michalkovovi se podařil skvělý kousek, ale originál je originál, byť téměř 60 let starý, i dnes aktuální obsahem, skvělý zpracováním, proto Michalkovovu verzi hodnotím adekvátně nižším procentem. Viděno na DVD.

Dodatečné informace

Původní název:
12 (více)
  • Rusko Dvanáct
  • Rusko 12
  • Rusko 12 razgnevannych mužščin
  • Rusko 12 razgnevannyh muzhchin
  • Rusko Dvanásť
Premiéra v ČR:
4. 9. 2008
Distributor:
HCE
Země původu:
Rusko
Rozpočet:
4 mil. USD
Tržby:
7,54 mil. USD (celosvětově)

Podobné