Byl jednou jeden lotr

70%
Byl jednou jeden lotr
Byl jednou jeden lotr
Arizona 1883. Po přepadení bohaté rodiny s plným trezorem se Paris Pitman, Jr. zbaví svých kompliců a kořist v hodnotě půl milionu dolarů ukryje v díře plné hadů. Brzy je však zatčen šerifem Lopemanem a umístěn do pouštní věznice, odkud podle slov stařičkého Missouri Kida ještě nikdo neuprchl...



Pete69
Pete69
29 978 bodů
7
Nevšední mix westernu a komedie, která se odehrává převážnou část ve vězení. Vězeňské téma je moje oblíbené a tak jsem si dlouhou střední pasáž užil. Kirk Douglas film táhne, ale i jeho parťáci jsou velmi dobří, ačkoliv téměř nikoho neznám. Pro někoho to může být klidně spatlanina, já se tímto žánrovým mixem pěkně bavil.
Klajnik
Klajnik
8 621 bodů
7
Je to revizionistický western z prostředí věznice, z níž se sympatický antihrdina pokouší uniknout, aby si mohl vyzvednout prachy, které na začátku filmu ukradl a schoval. Pak hurá do Mexika! Pro westernový žánr jsou typické zápletky a motivy zločinu a spravedlnosti. Zde jsou však tato komplikovaná a vážná témata zlehčena jistým humoristický pojetím, díky němuž mi film připomínal westerny jako Jeremiah Johnson nebo Život a doba soudce Roye Beana. Divák tedy nemusí toliko hloubat nad tím, kdo je vlastně víc v právu (myšleno samozřejmě morálně), protože je tak nějak jasné, že všechny strany jsou tak trochu dobré i zlé a pokud jedna taková strana utiskuje druhou a nutí ji se dívat na to, jak lehkomyslně popravuje příslušníky druhé, tak z brutálního střetu sil pak lze vinit buď nikoho anebo všechny. Film však není příliš sociálně nebo psychologicky zatížený, ač si myslím, že by mu to kvalitativně pomohlo: Tak třeba psychologická proměna postavy Henryho Fondy by mohla být prokreslenější. Dále mohlo být věnováno více pozornosti vztahům mezi protagonistou a jeho spoluvězni, čímž by se stalo divácky údernějším to, jak je v závěru obětuje, aby se sám dostal z basy - takto by si scénář mohl pohrávat s diváckým očekáváním a na konci by protagonista ještě silněji dostál titulu filmu. V poslední řadě by měl film diváka více zainteresovat do plánu útěku, který však probíhá spíše na pozadí - není k němu vztahována taková pozornost. Jistě by si pak film žádal svižnější režijní podání a o hodinu stopáže navíc, což klade vyšší nároky na tvůrčí schopnosti. Plán útěku a jeho praktické zhotovování by mělo fungovat jako únik z hlavolamu, který v divácích buduje napětí, zainteresovanost a sympatie. Diváka by spolu s postavami hledal cestu ven a poznával při tom, jak funguje vězeňský systém (na čemž by se mohla lépe zračit revizionistická témata, případně by se takto krystalizovala metafora ke skutečnému žití i mimo vězení, které je rovněž svázáno v systémem, který se čím dál tím více jeví jako morálně pokleslý, nespravedlivý a byrokraticky zaslepený). Krom vězeňského systému by divák více poznával i postavy, co ho udržují, což by mělo vést k zájmu i o tuto stranu barikády. Střet těchto stran v závěru by pak byl více katarzní. Ve skutečnosti však toliko katarzní není, protože scénář dost napracoval na budování napětí, spletitosti vztahů a fungování věznice. ___Film si však lze stále dost dobře užít díky jeho lehce cartoonovému podání, o němž svědčí i chytlavá úvodní znělka, i díky charismatickým či trhlým postavám a dobře napsaným dialogům. Navíc je to dobře natočené - dobře se na to kouká, i když se to odehrává jen ve špinavém vězení uprostřed pouště.
avenis
avenis
8 196 bodů
7
Zdá se mi, jako by tento film v budoucnu posloužil coby mustr pro další vězeňské filmy, napadá mě třeba Brubaker. Ta snaha o zlepšení vězeňského prostředí a zkultivování vězňů ... ale ono šlo pořád jenom o peníze. :) U tohoto filmu mi došlo, že náš Josef Abrhám se k stáru velmi podobal Henrymu Fondovi. Ty nekonečně dlouhé nohy a podobné držení těla, styl chůze... A Kirk Douglas se občas zatváří a udělá gesto, jako by to byl později jeho syn. Jo, krev není voda.

Dodatečné informace

Původní název:
There Was a Crooked Man... (více)
  • USA Byl jednou jeden lotr
  • USA There Was a Crooked Man...
  • USA Byl sobie lajdak
  • USA Cezani çekeceksin
  • USA Det var en gång en skurk...
  • USA El final de un canalla
  • USA Ish Nohel Haya
  • USA Lännen kieroin kaveri
  • USA Le reptile
  • USA O Réptil
  • USA Slangen
  • USA Uomini e cobra
  • USA Zwei dreckige Halunken
Premiéra v ČR:
15. 3. 2024
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění