Chapadla

41%
Chapadla
Plakát traileru

Prehistorická chobotnice, kterou probudily ze spánku podvodní exploze, ohrožuje přímořské město. Nastává boj na život a na smrt.
Italsko-americký koprodukční snímek Chapadla byl natočen díky popularitě krvelačných mořských příšer, kterou rozpoutaly slavné Čelisti. V akčních Chapadlech se začnou hromadit nevysvětlitelná zmizení různých lodí i lidí v oblasti jedné části kalifornského pobřeží. Lidské ostatky jsou následně nalézány ohlodané až na kosti, v nichž dokonce chybí i morek. Vědci tápou a nemají tušení, které zvíře by něco takového dokázalo. John Huston zde tvárnil dr. Turnera, který pojímá podezření, že firma, jež staví pod zátokou tunel, mohla vypustit do vody jedy a způsobit, že chobotnice zmutovala do obrovských rozměrů. A právě v ten moment se vydává na moře velká skupina plachetnic se spoustou dětí, mezi nimiž je i Turnerův synovec Tommy. Dr. Turner, Tillie Turnerová (Shelley Winters) a Will Gleason (Bo Hopkins) se v doprovodu ochočených zabijáckých velryb vydávají na moře, aby příšeru našli a zničili. Ve vedlejší roli chamtivého developera, jehož stavba obrovitou chobotnici probudila, se zde objevuje Henry Fonda. (oficiální text distributora)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 483 bodů
3
Snímek vezoucí se na úspěchu filmovému počinu Stevena Spielberga ´Čelisti´ (1975) byl špatný u v době svého vzniku, nebo zestárnul víc, než by se mohlo zdát. Spíše je to alternativa první. Příběh je svým způsobem námětově totožný s výše zmíněným předobrazem, takže z toho ční nemalá předvídatelnost. Smrtící chobotnice je za celou stopáž pouze okrajově, až to vypadá, že jen z nutnosti. Scénář vypadá, jakoby byl psán narychlo a na první dobrou. Dějový vývoj je tak značně kostrbatý a jaksi bez logičnosti. Napětí žádné, hrůza a děs jen náznakově, kýčovitost doslova přetéká, zábavnost jak pro koho. Ekohoror tedy v žádném případě. Ekothriller jakž takž. Ne, tento počin nevypadá na to, že by byl promyšlen. Sloužit by měl ve školách filmového umění, jak by se to dělat nemělo.

Dodatečné informace

Původní název:
Chapadla (více)
  • Itálie Chapadla
  • Itálie Der Polyp - Die Bestie mit den Todesarmen
  • Itálie Tentacles
  • Itálie Tentacoli
  • Itálie Tentacules
  • Itálie Tentáculos
Země původu:
Itálie, USA
Rozpočet:
0,75 mil. USD
Tržby:
3 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění