Zelený svět

65%
Zelený svět
Bývalý golfový profesionál, dnes outsider, Roy "Cink" McAvoy (KEVIN COSTNER), je majitelem zanedbaného golfového hriště i městečka Salem v Texasu. Tam se přistěhuje psychoterapeutka Molly Griswoldová (RENE RUSSO), která si tu zařídí praxi. Roye požádá o hodiny golfu, a ten ji ukáže nejen základy hry, ale i svou životní filozofii. Roy se před lety vzdal profesionální kariéry a žije na hranici nouze v obytném přívěsu se svým kamarádem a zaměstnancem Romeem (CHEECH MARIN). S podporou sympatické a půvabné ženy i svých svérázných kamarádů se Cink rozhodne vrátit se do světa špičkového golfu a dokázat, že už není odepsaná nula.



lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Nemusím být milovník golfu, abych mohl mít tenhle film rád. Jakkoli se totiž skálopevně drží zajetých kolejí, je slepě předvídatelný a patetický do takové míry, že i jméno hlavního hrdiny zní jaksi povzneseně a nadpozemsky, pořád je to v prvé řadě nesmírně pohodová, optimistická a vtipná podívaná o krásném sportu a s nejlepším možným castingem, jaký si mohl režisér Shelton přát. Co se týče Costnerových světů, tak ten "Dokonalý" je sice zdaleka nejpůsobivější a co do kvality nejlepší, ale "Zelený" bych s ohledem na finální rozuzlení navštívil rozhodně mnohem raději. 75% a to by bylo, abych si ten golf alespoň jednou také nezkusil.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
2
nech rozmýšľam ako rozmýšľam tak ma nenapadá jediný film od rona sheltona, ktorý by bol aspoň trochu zaujímavý. zelený svet je toho ďalším dôkazom. nudná romanca (alebo to je športový film o golfe?) s otrasnou russovou a nevýrazným costnerom, ale ak máte radi golf tak sa vám to možno (ale iba možno!) bude páčiť.
Klajnik
Klajnik
8 627 bodů
4
Žádnej zázrak, páč se jedná o příjemný uvolněný romanticko-sportovní drama s prvky komedie, jemuž k dobru nutno připsat, že nepůsobilo nikterak trapně, jak je u mnohých romcomů zvykem. Ty totiž hodně tlačí do popředí humor, kterýžto mého vkusu skřípe. Zde je však komediální rozměr subtilnější a sportovní linie má víc prostoru než ta romantická, s níž však jde ruku v ruce. Costnerův protagonista funguje: Je to vnitřně rozporný člověk. Na jednu stranu je to líný vagabund, ale na tu druhou je svéhlavý machýrek rebelské nátury, který často činí taková rozhodnutí, jež mu více pohodlí nepřinesou. Během filmu si pro sebe snaží urvat něco lepšího (obdiv, peníze a holku) skrze šampionát v golfu, což je to jediné, v čem je opravdu dobrý. Divák mu to nejspíš přeje hlavně proto, že je to sympaťák. Na jednu stranu víme, že to pro něj vše dopadne dobře, protože tomu tak v podobných typech filmu bývá, ale na druhou stranu je postava pojata jako někdo, kdo by měl vzbuzovat nízká očekávání, ale navzdory tomu (ve skutečnosti však právě kvůli tomu, protože tak je scénář zkonstruován) dovede mile překvapit, což má v divácích vzbuzovat pocity údivu a nadšení. Záleží však na tom, jestlipak je divák ochoten naskočit na tu vlnu, kterou mu tvůrci vysílají... Na mě je to příliš jednoduché a průhledné, takže své nitro zatvrzuji a hledím na to trochu odměřeněji. ______Diváci zaujatí tímto sportem můžou zkusit i Legendu o slavném návratu.

Dodatečné informace

Původní název:
Tin Cup (více)
  • USA Zelený svět
  • USA Tin Cup
  • USA Askin gücü
  • USA Fejjel a falnak
  • USA Juegos de pasión
  • USA Le pro
  • USA O Jogo da Paixão
  • USA Tim snova
  • USA To epathlo
  • USA Zelený svet
  • USA Жестяной кубок
  • USA Тенекиена купа
Premiéra v ČR:
31. 10. 1996
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné