Závrať

66%
Závrať
Plakát traileru

První láska dospívajícího děvčete dlouho vyhlíží jako neopětovaná - drsný šofér geologické výpravy obdivné dívčiny pohledy prostě přehlíží. Režisér Karel Kachyňa se pokusil vyhmátnout poetické ozvláštnění příběhu, jemuž vtiskl křehkost v pojednání a básnivost v tématickém zakotvení.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 459 bodů
10
Kterak se sedmnáctiletá dívka Božka zamilovala do staršího muže Gáby. Na režijní stoličku usedl Karel Kachyňa, takže po filmové stránce je rozhodně o co stát. Scénář byl napsán dle knihy Jana Procházky, na kterém pracoval sám autor společně s Kachyňou. Prostředí krušnohorské Moldavy tomu dodalo úchvatnou atmosféru, které bylo impozantně zvýrazněno kamerou a to dokonce v cinemoscopu. Snímek nové vlny, který je po technické stránce pastvou pro oči. Kameraman Josef Vaniš doslova vytvořil živé černobílé obrazy, které by se bez okolků daly přirovnat k noir. Příběh jako takový vytváří skromnou, avšak vynikající atmosféru. Dějový vývoj je sice pomalejší, ale to by nebyl Kachyňa, aby tomu nedal patřičnou přitažlivost. Vsadil na minimalismus hudby a téměř i slov. Kde je to možné, tam vypráví obraz, který vyvolává až podezření, že se snad ani v Československu nenatáčelo. Charakteristika postav je taktéž impozantní. Stačí jediný pohled a divákovi je jasno, kdo je co zač. Svým způsobem snímek inklinuje až k artu. A je další z doby šedesátých let, který je pozapomenutý. Donebevolající škoda.
kawa
3 388 bodů
6
Malý příběh o jedné lásce jedné dívky, pomalé tempo a výrazná kamera nezastíní dlouhou stopáž o ničem. Pokus , který se jinak nevyvedl.

Dodatečné informace

Původní název:
Schwindelgefühl (více)
  • Československo Závrať
  • Československo Schwindelgefühl
  • Československo Spojrzenie z okna
  • Československo Szédülés
  • Československo Vertigo
  • Československo Závrat
Premiéra v ČR:
8. 2. 1963
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění