Vlasy

79%

Komentáře a recenze 16

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
V době, kdy se Hair profilovalo na Broadwayi, dovolil si český přivandrovalec Forman sáhnout do už téměř kultovní scénické podoby a dát šanci skvělé choreografce Twyle Tharp (spolupracoval s ní i na filmech Ragtime a Amadeus) k první filmové práci (otevřel jí tak mj. cestu na Broadway); scény skvěle zachycené kameramanem Miroslavem Ondříčkem (např. skoro mystický Aquarius) mají sílu i po letech. Jen ten "americký" konec by mohl nebýt ...
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
Muzikály opravdu nemusím a Vlasy na mě zpočátku také nepůsobily dobře a chvílemi jsem si pohrával s myšlenkou, že film vypnu. Skvělá režie mě však postupně vtáhla do děje a začalo mě to bavit. Téma květinových děti je také zajimavé. Závěr povedený - 70%
Fingon
16 886 bodů
10
It's the dawning of the Age of Aquarius...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Vlasy se možná netrefily do nálady publika v roce 1978, to ale neznamená, že by to je špatný film. Naopak. Z pohledu dnešního diváka je to podle mě mnohem zajímavější podívaná, než v době svého vzniku. Navíc se film společně se snímkem Easy Rider na filmových fakultách ukazuje jako mistrovská ukázka filmového střihu.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Tak tentokrát mě Forman vůbec nezklamal, naopak mi připravil další jedinečný a neopakovatelný zážitek. A to muzikály opravdu nemusím, čestnou výjimkou jsou jen Moulin Rouge, Chicago a samozřejmě dokonalé Zpívání v dešti, ale zde jsem se pod návalem skvělé retro muziky, sympatických herců a překvapivě kvalitního příběhu cítil skoro jako ryba ve vodě. Hlavně Treat Williams si svou roli skutečně užil a závěr, kdy nedopatřením pochoduje vstříc nepěkné budoucnosti, je emocionálně i filmařsky naprosto perfektně zvládnutý. Loučení se svobodou a krása nezávislého života ještě nikdy nebyly znázorněny tak působivě, jako v tomto myšlenkově nesmírně bohatém a odvážném snímku.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Trochu netradiční muzikál, u kterého mám snad jen výtku k písním. Jsou dobře napsané (a to jak hudbou, tak textem), ale skoro vůbec neposunují děj, což pokud vím, jde v muzikálu především. Nehledě na to, že mi trochu vadil herecký výkon hlavního představitele (John Savage), který se všude tváří všelijak, jen ne normálně. Zbytek ale funguje, má to tempo, zbytek obsazení je skvělý, díky Ondříčkovi film vypadá fantasticky a atmosférou na mě dýchl New York jako nikdy.
Klajnik
Klajnik
8 473 bodů
8
Hair je jeden z těch kvalitních muzikálů. Lidé k nim však mají odpor (viz. nelibé ohlasy vůči tomu, že druhý Joker má být muzikál), zdá se mi, protože děj je oslaben na úkor hudebních čísel, které však nebývají dost strhující na to, aby divákovi ospravedlnili svou přítomnost ve stopáži (nemluvě o míjejícím se vkusu u obecenstva, které vyrůstá na rapu). Pokud čtenář nedisponuje žádným kladným vztahem k muzikálům, ale je zvědavý, jestli existuje nějaký, který by ho uchvátil, doporučil bych mu v první řadě stařičký klenot Zpívání v Dešti a hned v závěsu právě Vlasy. Zde je totiž příběh velmi fajn a některá hudební čísla jsou vyloženě skvělá, chytlavá, zábavná a milá a dobře fungují jako rozšíření reality (vévodí "I Got Life" na té snobské večeři a "Hair"). Osobně mám rád 60. léta, LSD, houby a ono kouzlo (kontra)kultury květina. Forman se tímto filmem staví proti rigidně konvenčnímu a pokryteckému establishmentu (nejen) té doby. Pokud má někdo k těmto obsahům podobný vztah jako já, tak by tento film nemusel být přešlapem.
avenis
avenis
7 915 bodů
8
Ve srovnání s Jesus Christ Superstar jsou Vlasy o něco míň poutavé, ale rozhodně patří k filmům, které si čas od času ráda pustím. Ne, že bych se ztotožňovala s některou z postav, ale po hudební stránce se mi to moc líbí. Škoda jen, že Miloš Forman nikdy nenatočil návazný film, který by objasnil malou záhadu s nápisem na hrobě. Ale možná, že je to tak dobře. Každý si může vytvořit vlastní teorii a pustit i v hlavě vlastní film o tom, jak Berger zahynul, jak se přišlo na jeho pravé jméno, proč nešel Bukowski sedět... atd.
Alaitos
Alaitos
5 367 bodů
8
Výborný muzikál Miloše Formana, ve kterém mimo skvělé hudby nade vše ční vynikající výkon Treata Williamse. Změny v ději oproti původnímu příběhu muzikálu (hlavně závěr) jsou v tomto případě velkým plusem a výrazně zlepšují výsledný zážitek.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9.5
Tento film je trochu úplně jiný kalibr, než jiné filmy Miloše Formana, i když je to trochu poznat, že je to jeho film. Ani jsem tomu ale dokázal uvěřit, žě něco takového natočil Forman. Muzikálový podtext do filmu neodmyslitelně patří, ale já sám si myslím, že by se bez něj dokázal obejít. Ale nadruhou stranu závěrová píseň ve filmu musí být. Velice smutný konec pro mne byl dvojnásob smutný. Toto sice ke kometáři tolik napatří, nicméně tímto filmem jsem oficiálně ukončil svou Pouť 300. Pouť byla pro mne někdy utrpení, ale někdy úžasná zábava. Asi nevíte o čem mluvím, ale podívejte se na můj profil, tam je vše. Nu 300 doufám že se ti povede dobře. Díky...