Chléb, láska a fantazie

73%
Chléb, láska a fantazie
Chléb, láska a fantazie

Italská filmová veselohra ze současného vesnického života. Je první částí v celém světě populárního seriálu filmů, nazvaných „Chléb, láska a...". Jeho hrdiny jsou prostí italští lidé: dobrácký četnický strážmistr, který by si rád hrál na svůdce žen, ale nedovede to, mladý zamilovaný karabiník, vesnická krasavice, jejímž „neštěstím" je její krása spojená s beznadějnou chudobou... a desítky dalších, nesmírně životných postav, jejichž prostřednictvím poznáváme život v italské horské vsi v nejrůznějších podobách a zejména v té nejrozšířenější: v podobě bídy, dávající lidem vedle suchého chleba a lásky již jen fantasii pro zpestření života. — Dej filmu je prostý: do malé horské vsi přijíždí nový strážmistr. Je svobodný — a to je kamenem úrazu. Z místních žen se mu líbí zejména dvě: mladičká vesnická dívka Střelka a porodní asistentka Annarella. Dlouho neví, pro kterou z nich se rozhodnout. Lichotkami a penězi se pokusí získat Střelku, ale místní farář mu prozradí, že Střelka má ráda jednoho z karabiníků, který se s ní chce oženit. Po tomto intermezzu najde strážmistr své štěstí u Annarelly a film, končí nadějí na dvojnásobnou svatbu.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Nádherná a naprosto neodolatelná romantická komedie plná života, přirozeného lidského přístupu a krásných dialogů. Snímek rozjařeně prezentuje lehkou dramatičnost, osudových propletenců plných vášně a snad i v určitém smyslu erotiky. Humor je naprosto lidský a co si budeme povídat, na vesnický život, kde sleduje jeden druhého a patřičně to komentuje, je ve svém smyslu i reálný. Takříc ´růžový neorealismus´ poukazuje na chudý vesnický život v celé své kráse. Co postava, to ucelený charakter a každý má co říct, aniž by vzbuzoval sebeklam. Každý žije jak umí a dává do toho všechno. Ony dialogy a veškeré hlášky vytvářejí až komedii situační, ale upřímnou a pro filmové diváky osvěžující. Sociální aspekt chudoby v nějaké izolované vesnici někde v pohoří je v tomto případě druhořadý. I tady kvete přátelství, láska a radost ze života. Tohle je film, který pohladí, pobaví a vytvoří skutečně neodolatelný příjemný divácký zážitek.
avenis
avenis
8 151 bodů
8.5
Po shlédnutí všech tří filmů s chlebem a láskou je zjevné, že kouzlo a přitažlivost spočívá nejen v osobě překrásně vnadné a žensky přirozeně smyslné Giny Lollobrigidy, ale především v umu Luigiho Comenciniho, který napsal vynikající scénář a pak herce bravurně vedl. Jeho neúčast v "trojce" vykopala příběhu hrob.

Dodatečné informace

Původní název:
Bread, Love and Dreams (více)
  • Itálie Chléb, láska a fantazie
  • Itálie Bread, Love and Dreams
  • Itálie Brood, liefde en fantasie
  • Itálie Brot, Liebe und Fantasie
  • Itálie Chléb, láska a fantasie
  • Itálie Kärlek, bröd och fantasi
  • Itálie Kenyér, szerelem, fantázia
  • Itálie Leipää, rakkautta ja unelmia
  • Itálie Liebe, Brot und Phantasie
  • Itálie Pain, amour et fantaisie
  • Itálie Pan, amor y fantasía
  • Itálie Pane, amore e fantasia
Premiéra v ČR:
14. 7. 2000
Země původu:
Itálie

Další z kolekce Chléb, láska a fantazie


Powered byJustWatch