Obušku, z pytle ven!

73%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Tato pohádka neodmyslitelně patří k českým vánocům. Lidskost a nezkaženost Ladislava Peška je nakažlivá. Nezapomunetutelná scéna s itrničkou, jakou svět neviděl, zlidověla. Hlášky hostinského byly nadčasové. Vzduch omaštěný větrem :) Pro mě je to skvělá pohádka.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Padesátá léta pohádkám přála a těžko říci, proč tomu tak bylo. Režim si hlídal, aby byla zachována ideologie, což se k pohádkám zrovna nehodilo, ale to jim bylo tak nějak jedno. Týká se to i tohoto snímku, který byl dokonce podle filmových kritiků hereckým koncertem Ladislava Peška, Františka Smolíka a Josefa Beyvla. Zlidověla i jednoduchá melodická ústřední písnička: "Já s písničkou jdu jako ptáček." Příběh o potrestání povýšenosti, zesměšňování a okrádání chudého člověka nepoctivým -podnikatelem- je kupodivu dokonce i nadčasový. Popravdě, kolik lidí by dnes takovým obuškem potřebovalo nařezat? Výprava tentokrát není veliká. Studiové malované kulisi Ladovského vyznění má taktéž své určité kouzlo. Příběh veselý, jednoduchý, prostě pohádkový. I tento snímek si jistojistě zaslouží své místo ve zlatém fondu zlaté kinematografie.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Pěkná, humorná a hlavně česká.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7.5
Kdo by si nešel s písničkou, jak ten ptáček, dokud vás jedna pohádka nenaučí, že krást se musí umět a hlavně vědět od koho, jinak vás zmydlí obuškem. Teda, že se krást nemá děti...
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Pohádka, spojená s mým dětstvím. (Jsem ročník 1954.) Máma byla učitelka hudby, tak jsme velice často zpívali písničku chudého muzikanta Ladislava Peška "Já s písničkou jdu jako ptáček". Vidím ji u klavíru jako dnes. Film jsem jako malá viděla i v kině a pamatuji si, jak jsem se zatajeným dechem sledovala Josefa Beyvla, jak mu po zádech skáče kouzelný obušek, a snad právě tento film přispěl k mé značné oblibě jelítek a jitrniček, protože s jakou chutí je tam Ladislav Pešek jí (i imaginárně, jako!), to se ani nedá napodobit! :-) Byla to jedna z prvních kombinací animace a hraného filmu a povedlo se to vážně skvěle, klobouk dolů!!!
Standa.
Standa.
6 180 bodů
6.5
Klasická stará pohádka, která je navíc i poučná.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
6.5
Pohádka s úžasným Ladislavem Peškem, kterou jsem viděla nejmíň stokrát.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
8
hospodský kontra thicc ass guy, aneb jitrnice jakou svět neviděl made in Guinness World Records in ma trencle.. [čingliš lvl Crook]
Petr Kocfelda
Petr Kocfelda
2 919 bodů
8
Pěkná i poučná pohádka.Nezapomenutelný Ladislav Pešek!Dávám 80 procent.
miza
miza
2 336 bodů
7.5
Tolik pravdy v jedné pohádce asi nikde není jako zde.Ono když psal scénař pan Brdečka tak to vždycky byla paráda a krásná podivaná.