Obecná škola

85%
Obecná škola
Laskavá komedie Obecná škola je celovečerním debutem režiséra Jana Svěráka, který na sebe upozornil už absolventským filmem z FAMU, stylizovaným dokumentem Ropáci, za kterého získal studentského Oscara. Scénář k Obecné škole napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák jako autobiografickou vzpomínku na dětství, prodchnutou úsměvností, moudrostí a pochopením pro lidské slabosti. Vytvořil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého vlastního tatínka. Děj se odehrává v jedné chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Tato třída přivede učitelku Maxovou k nervovému zhroucení a místo ní nastoupí přísný a záhadný učitel Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí. Je to ovšem dost možná jen hochštapler, jehož účast v bitvách druhé světové války je sporná. Nesporné je však jeho vítězství v boji s pátou třídou. Chlapci ho obdivují a věří v jeho nevinu i při choulostivém obvinění. Klíčová postava příběhu, učitel Igor Hnízdo, byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu. V dalších rolích se setkáte s Libuší Šafránkovou, Rudolfem Hrušínským, Ondřejem Vetchým, Danielou Kolářovou a Evou Holubovou. Ve filmu uvidíme i několik českých režisérů - Irenu Pavláskovou, Jiřího Menzela a Karla Kachyňu. K vyznění filmu přispěla i znamenitá kamera F. A. Brabce. V roce 1992 byl snímek nominován na cenu Americké filmové akademie, známého Oscara. (Česká televize)



Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
9.5
Česká klasika,kterou má na svědomí duo Svěrák - Svěrák. Obecná škola přišla v tu nejvhodnější dobu,protože otec i syn Svěrákovi byli na vrcholu svých tvůrčích sil a celé to dokonale dokázali prodat pomocí nezapomenutelných hlášek a scén. Humor je velice inteligentní a zbytečně nesklouzává do trapnosti a naivity.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
9
Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Výkony pánů Třísky a Svěráka jsou výborné. Skvěle ztvárněná poválečná doba. Z filmu na mě ty časy doslova dýchají. Mladí herci přestože nehrají na jedničku dokonale zapadají a líbí se mi. TOP kousek natočený po revoluci. Moc takových filmů bohužel není.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Můj oblíbený český film, který se mi jako jeden z mála neokoukal ani při několikátém zhlédnutí. Skvěle navozená atmosféra. Asi není co dodat...


Dodatečné informace

Původní název:
Obecná škola (více)
  • Československo Obecná škola
  • Československo The Elementary School
Premiéra v ČR:
1. 8. 1991
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Obecná škola je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch