O statečném kováři

70%
O statečném kováři
Plakát traileru
Kovářský učeň Mikeš (P. Kříž) by se mohl jevit jako docela obyčejný mladík se srdcem na dlani a s odvahou na rozdávání. Má ale také obrovskou sílu a může vrhat kyjem, jenž by jiní ani neuzvedli. Jednoho dne zatouží po dobrodružství, a tak se vydá do světa. Na své cestě potká nejprve mlynářského pomocníka Matěje (J. Knot), který sám roztáčí lopatky mlýna, a poté dalšího siláka Ondřeje (J. Kroner ml.), který zase vlastníma rukama poráží stromy. Tito tři noví kamarádi pak po světě cestují společně a dostávají se do smutného království, kde byly zdejšímu králi uneseny jeho dcery zlým Černým králem (P. Čepek). Mikeš neváhá a rozhodne se tyto tři princezny osvobodit. Ale na této výpravě se kromě samotného Černého krále a babizny bude muset vypořádat také se zlem, které se ukrývá v jeho kamarádech… (Česká televize)



Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6.5
o Statečném kováři považuji za celkem slušnou pohádku,která i přes svou "televizní" vizáž dokáže nabídnout ucházející příběh ve kterém je jasně ukázáno,že dobrota vítězí nad zlem. Pavel Kříž je v hlavní roli super a podává zde svůj typický "básniskovský" výkon.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Klasická pohádka s neskutečně vtíravou melodií, kterou si pískám ještě pár dní po shlédnutí :) Mikeš se mi sice moc nelíbí jako postava.... ale pohádka je velmi dobrá, klasické téma, dobro-zlo a nástrahy, které život přináší každému v podobě chamtivých lidí.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6.5
"Básníky" jsem asi nikdy celé neviděla, ale Pavla Kříže mám spojeného s neohroženým kovářem Mikešem a nezbytnou palicí, přehozenou přes rameno. Byl tam moc pěkný a sympatický. Rovněž Jiří Knot jako mlynářský pomocník Matěj mne zaujal. Není to v ničem převratný film, ale důležité je, aby vytvořil pohodu a nebyl trapný. U některých pohádek právě z osmdesátých let (a nebo současných) mám místy pocit trapnosti a to není dobré. Na takovou pohádku se prostě nemůžu těšit nebo si ji chtít znovu pustit. Kéž by všechny ty průměrné pohádky vypadaly jako "O statečném kováři"!

Dodatečné informace

Původní název:
O statečném kováři (více)
  • Československo O statečném kováři
  • Československo The Brave Blacksmith
Premiéra v ČR:
1. 9. 1984
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
O statečném kováři je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch