TOP 5: Nejzábavnější filmoví cholerici

TOP 5: Nejzábavnější filmoví cholerici

5. místo

tatínek Kraus
Místo výskytu: Pelíšky (1999)
Nezapomenutelné scény: Lekce klavíru, hádka přes dveře a křik z okna
Občanská tvář: Jiří Kodet
Ocenění: Český lev
Nezapomenutelná hláška: "Proletáři všech zemí, vyližte si prdel!"
top-5-nejzabavnejsi-filmovi-cholerici-1
Žebříček otevírá na pátem místě zástupce domácích barev. Pelíšky se velmi rychle staly kultem, kterých bychom našli v porevolučním českém filmu pramálo. Tatínek Kraus by se v naší přehlídce horkých hlav mohl zdát slabším kalibrem, má však pouze uhlazenější projev. V jádru je to správný neurotik, který dokáže elegantně přejít z absolutního hněvu do klidu a naopak. Ostatně, existuje snad někdo, koho tahle scéna dokáže nepobavit?

4. místo

J. Jonah Jameson
Místo výskytu: Spider-Man (2002), Spider-Man 2 (2004), Spider-Man 3 (2007)
Nezapomenutelné scény: Každá, kdy se rozčiluje v kanceláři
Občanská tvář:  J.K. Simmons
Ocenění: žádné
Nezapomenutelná hláška: "Spider-Man byl hrdina. Jen jsem to nechápal. A byl to... (z místnosti zmizí oblek Spider-Mana)... zloděj! Zločinec! Ukradl mi oblek! Ohrožuje celé město! Chci, aby toho pavouka okamžitě začali honit! Chci, aby visel ve vlastní síti! Já chci Spider-Mana!"
top-5-nejzabavnejsi-filmovi-cholerici-3
V komiksu o slavném pavoučím muži měl neoddiskutovatelnou pozici, teprve až celovečerní zpracování mu ale zajistilo kultovní status. Rychlou dikci a absolutní nenávist k maskovanému hrdinovi, který mu zvedá náklady, se povedlo díky J.K. Simmonsovi prodat takovým způsobem, že kdykoli je J. Jonah Jameson na scéně, všechny ostatní postavy se vůči němu zdají doslova mrňavé (a to včetně ústředního hrdiny Petera Parkera).

3. místo

Les Grossman
Místo výskytu: Tropic Thunder (2008), MTV Movie Awards (2010)
Nezapomenutelné scény: telefon s domorodci, taneční výstup ve finálních titulcích
Občanská tvář: Tom Cruise
Ocenění: Nominace na Zlatý Glóbus
Nezapomenutelná hláška: "Dobře, Planoucí draku. Mrdko! Nejdřív udělej pořádný krok zpátky a doslova si vymrdej mozek z hlavy! Nevím, co za panpacifickou habaďůru to tu na mě zkoušíte, ale Asie je můj rajón, takže si to dobře rozmyslete, protože jinak tam budu muset sjet a budu na vás dštít zasraný božský oheň. Budete muset zavolat OSN, abyste dostali závaznou rezoluci, která by mi zabránila, abych vás nezničil! Mluvím o spálení na prach, zkurvysyne! Zmasakruju vás! Úplně vás rozjebu!"
top-5-nejzabavnejsi-filmovi-cholerici-4
Tak tohle bylo ohromné překvapení. Tom Cruise už dávno platil za herce na odpis, který tak blbnul s vírou, až úplně zapomněl na diváky. Naštěstí má zřejmě Ben Stiller slabost pro Top Gun, protože když obsazoval svou skoroparodii Tropic Thunder, napadlo ho, že by si pološíleného obtloustlého producenta s pleškou a slovníkem dlaždice mohl zahrát právě Cruise. Vznikla kultovní postava, která si zcela regulérně ukradla celý film pro sebe a dokonce by se  v budoucnu měla dočkat filmu vlastního. No, Tome, bylo to s křížkem po funuse. Ale i ti největší odpůrci museli na konci filmu uznat, že je Les Grossman díky tobě neskutečnej borec (omluvte sníženou kvalitu videa, nic lepšího není k nalezení).

2. místo

Malcolm Tucker
Místo výskytu: Je to soda (2005), Politické kruhy (2009)
Nezapomenutelné scény: téměř vše, co věta, to perla
Občanská tvář: Peter Capaldi
Ocenění: Chlotrudis Awards (Politické kruhy), Nominace na cenu BAFTA (Je to soda), British Independent Film Awards (Politické kruhy) a řada dalších.
Nezapomenutelná hláška: "Vykecáš jen slovo, utrhnu ti nohu, vezmu ti z ní holenní kost, rozlomim jí a upíchám tě s ní k smrti!"
top-5-nejzabavnejsi-filmovi-cholerici-5
Malcolm Tucker byl jen krůček od prvního místa. Peter Capaldi ho totiž nejen vybavil neuvěřitelným stylem projevu, díky kterému doslova fascinuje každým horlivějším monologem, ale současně mluvíme o anglické postavě a tudíž humoru, který je maximálně černý a suchý. Ostatně, unikátní je tahle postava i v tom, že má scenáristu, který se stará výhradně o její vynalézavé sprosté hlášky. Normálně to bývá na bedrech tvůrců celé show, v případě seriálu Je to soda si však řekli, že by si hlášky zasloužily zvláštní péči. Investice se vyplatila - málokdy je na jednom metru filmového pásu tolik stylových nadávek. Pokud jste zatím neměli tu čest, nechte si chutnat.

1. místo

Walter Sobchak
Místo výskytu: Big Lebowski (1998)
Nezapomenutelné scény: hádka o přešlap, rozbití sousedova auta
Občanská tvář: John Goodman
Ocenění: Nominace na Golden Satellite Award
Nezapomenutelná hláška: "Serem na to, Dude. Jdeme na bowling..."
top-5-nejzabavnejsi-filmovi-cholerici-2
Nejlepší kamarád, kterého by asi nikdo v reálném životě nechtěl, ale v tom filmovém ho milujeme. Je z naší TOP 5 nejstarší a přesto se stále s přehledem drží prvního místa. Snad i díky tomu, že se objevil ve filmu, který je sám o sobě tak dobře promazaným strojem. Nebo dost možná proto, že v něm John Goodman našel svou životní roli a bratři Coenovi laťku, kterou se dodnes nepovedlo překonat. Tak či tak, Walter je jenom jeden.