Jen tři letošní oscarovky prošly novým klimatickým testem. Překvapivě uvědomělý je i Ethan Hunt

Jen tři letošní oscarovky prošly novým klimatickým testem. Překvapivě uvědomělý je i Ethan Hunt
Barbie | Warner Bros.
V polovině 80. let přišla kreslířka Alison Bechdel s myšlenkou na měření toho, jak si ženy ve fikčních příbězích (a především ve filmech) stojí. Tzv. Test Bechdelové spočívá jednoduše v tom, zdali se ve filmu vyskytuje scéna se dvěma ženami, jež se spolu baví o jiném tématu než o mužích. Tímto sítem zdánlivě snadno mohou projít i filmy, které jinak o ženách a jejich problémech mnoho nevypovídají, přesto je Test Bechdelové a řada jeho moderních variant stále považován za určitý ukazatel toho, jak jsou ženy ve filmech zastoupeny.
Nyad
Nyad | Netflix
Ze spolupráce energetické společnosti Good Energy a vysoké školy Colby College vznikla myšlenka na testování filmů ohledně klimatické uvědomělosti spočívající v pouhých dvou otázkách: Vyskytují se v daném fikčním světě stopy klimatických změn? A pokud ano, je si toho některá z postav vědoma?
Není samozřejmě nutné, aby se k tématu klimatických změn vyjadřoval každý film. Výzkumný tým z výše uvedených organizací také musel z testování vyřadit hned 18 z 31 snímků, které si letos vysloužily aspoň jednu oscarovou nominaci. Zbylých 13 však splňovalo podmínky, že se příběh musí odehrávat na planetě Zemi, a to v současnosti či blízké budoucnosti.
Mission: Impossible Odplata - První část
Mission: Impossible Odplata - První část | Paramount Pictures
Z těchto 13 vybraných filmů pak klimatickým testem úspěšně prošly pouze tři – Barbie, Nyad a Mission: Impossible: Odplata – první část. Ať už jde o mladou Sashu, jež nařkne Barbie z oslavování konzumerismu, nebezpečnou medúzu, která se dostala do Mexického zálivu v důsledku globálního oteplování, anebo šéfa CIA varujícího před měnícím se ekosystémem – postavy se nejen setkají s nějakým důsledkem klimatických změn, ale dokonce ho i pojmenují.
Zakladatelka Good Energy Anna Jane Joyner se pro web NPR nechala slyšet, že v horizontu několika let by ráda viděla, aby se zmínky o klimatických změnách objevovaly aspoň u poloviny filmů, v nichž je to (vzhledem k času a místu děje) možné. Uvidíme, zdali se její přání splní.
Podívejte se na náš žebříček nejlepších filmů roku 2023.
Zdroje: TheClimateRealityCheck.com, NPR