Věhlasný filmař promluvil o smrti Heatha Ledgera. Po 16 letech prozradil nové detaily

Věhlasný filmař promluvil o smrti Heatha Ledgera. Po 16 letech prozradil nové detaily
Heath Ledger v Temném rytíři (2008) | Warner Bros.
Hercova smrt v cynickém smyslu poznamenala řadu chystaných projektů. Christopher Nolan musel Jokera vyškrtnout ze závěrečné části batmanovské trilogie Temný rytíř povstal, kde dostal prostor Tom Hardy jako Bane. Terry Gilliam měl s Ledgerem rozpracovaný snímek Imaginárium Dr. Parnasse, ve kterém jeho roli improvizovaně přebrali Colin Farrell či Johnny Depp. A velké plány pro vzájemnou spolupráci spřádal také Stephen Gaghan, jenž se o nich rozpovídal v podcastu Malcolma Gladwella Revisionist History.
Heath Ledger
Heath Ledger

Herec

Gaghan byl roku 2008 držitelem Oscara za adaptovaný scénář ke krimi Traffic – Nadvláda gangů a další nominace za politický thriller Syriana. Zálusk si dělal na knihu Blink: The Power of Thinking Without Thinking, již roku 2005 napsal právě Malcolm Gladwell a která pojednává o „těch momentech, kdy něco odtušíme, aniž bychom věděli jak.“ Universal Pictures dal projektu zelenou, Leonardo DiCaprio naskočil jako producent a Ledger, s nímž Gaghan toužil pracovat, obdržel první draft scénáře s nabídkou hlavní role.
Stephen Gaghan
Stephen Gaghan

Scenárista, Herec

„Okamžitě jsme se sblížili. Měli jsme vztah, který pro měj byl neobvyklý a speciální. Rázem jsem ho začal vidět jako hlavního hrdinu, což bylo v jistém ohledu dost delikátní,“ vyprávěl Gaghan s tím, že kolem úlohy protagonisty nejprve kroužil sám DiCaprio. Ten však vycouval poté, co postavu o deset let omladili. „Leo s tím byl úplně v pohodě. Jasně že jo, má tisíce možností. Ale pro mě to bylo hodně zásadní.“
Když Ledgera našli v hotelovém pokoji, Gaghan byl jeden z prvních, kdo se tragickou novinu dozvěděl. „Stáli tam s jeho tělem, náš scénář ležel na posteli a tvá kniha byla na nočním stolku,“ popisoval režisér Gladwellovi. „Mé telefonní číslo asi bylo na scénáři. Ti lidé tam byli v obrovském šoku a vytočili to číslo, nevím vůbec proč,“ pokračoval Gaghan, jemuž zavolal hercův zarmoucený otec. „Byl jsem s manželkou zrovna na letišti a zhroutil jsem se, což se mi nikdy předtím ani potom nestalo. Musel jsem si sednout a vstřebat to.“
Příběh rytíře
Heath Ledger – Příběh rytíře | Columbia/Sony
Prvotní emocionální odezvu a naslouchání nešťastnému otci brzy následovalo uvědomění, že filmový projekt se v tomto stavu nemůže rozběhnout. S Ledgerem pociťoval unikátní spojení a s jiným hercem nehodlal pokračovat, což dobře vystihuje reakci celé filmové branže. Hercův Joker stále nabývá na popularitě a odevzdaný výkon, který zřejmě rozhodující měrou přispěl k předčasnému skonu, doprovází nepříjemná i fascinující mytologická aura.
Po šestnácti letech však podle Gladwella nastal čas, kdy se jeho stigmatizovaná kniha konečně může zfilmování dočkat. Pro kohokoli obeznámeného s danou zákulisní historií by se však jednalo o nezáviděníhodný úkol, přičemž Gaghan na něj podle všeho definitivně zanevřel.
zdroj: Movieweb