Zemřel Ryan O'Neal. Redfordův konkurent a hvězda nejkrásnějších filmů 70. let

Zemřel Ryan O'Neal. Redfordův konkurent a hvězda nejkrásnějších filmů 70. let
Ryan O'Neal – Barry Lyndon | Warner Bros.
O'Neal se narodil roku 1941 v Los Angeles. Matka byla divadelní herečkou a otec spisovatelem i scenáristou, Ryanovy profesní sny tudíž nabraly od mládí zřejmého tvaru. Věnoval se také boxu a s rodinou nějaký čas přebýval v Mnichově. Hereckou kariéru načal v televizi a roku 1970 si jej režisér Arthur Hiller vyhlédl pro Love Story, kde zazářil po boku Ali MacGraw. Romantické drama s vynikající hudbou a scénářem bylo prvním prominentním hitem dekády, kdy Hollywood postavili na nohy mladší režiséři a blockbusterová díla jako Vymítač ďábla, Čelisti nebo Star Wars.
Love Story
Love Story | Paramount Pictures
Ryan O'Neal patřil k největším symbolům této doby také díky Peteru Bogdanovichovi, jenž herce obsadil do svých úspěšných komedií Co dál, doktore? (1972) a Papírový měsíc (1973). Ve druhém jmenovaném filmu si zahrál po boku své desetileté dcery Tatum O'Neal, která získala Oscara jako vůbec nejmladší herečka ve vedlejší kategorii.
Oslavovaný i kontroverzní Stanley Kubrick si O'Neala vyhlédl jako představitele šarmantního pleticháře v historickém kostýmním dramatu Barry Lyndon. Tříhodinový snímek, jímž Kubrick zalátal produkční výdaje vložené do nikdy nerealizovaného Napoleona, je považovaný za jeden z nejkrásněji nasnímaných děl kinematografie. Objevuje se v různých žebříčcích o nejlepší filmy všech dob a ojedinělý oscarový triumf Přeletu nad kukaččím hnízdem šel toho roku zejména na vrub Barryho Lyndona.
Herec navázal další Bogdanovichovou komedií Bijásek (1976), v níž se sešel s konkurenční hvězdou Burtem Reynoldsem a znovu také s dcerou Tatum. Dle kritiky se příliš nevydařilo jeho angažování do válečné epiky Příliš vzdálený most (1977), neboť pro danou tematiku O'Nealovi scházela přesvědčivá autorita.
V 80. letech herec natáčel převážně komedie a vypadl z hollywoodské smetánky. Doba se ostatně měnila a dominanci přebíraly temnější žánry. O'Neal to zužitkoval například v dramatu Drsňáci netančí (1987), kde působivě ztvárnil bývalého trestance a alkoholika. V nadcházející dekádě přijímal práci spíš v televizi a od přelomu tisíciletí se etabloval jako seriálový herec. Hrál v minisérii Miss Match (2003), Zoufalých manželkách (2005) a především ve Sběratelích kostí, v nichž v letech 2006 až 2017 ztvárňoval otce protagonistky v podání Emily Deschanel.
Sběratelé kostí
Sběratelé kostí | Fox Network
Přestože prožil mediálně sledovaný vztah s kolegyní Farrah Fawcett, která se zdála být jeho osudovou partnerkou, O'Neal se dvakrát oženil s jinými ženami. Poprvé s herečkou Joanne Moore (1963 až 1967), podruhé s Leigh Taylor-Young v letech 1967 až 1974. S Fawcett se pravidelně scházel a rozcházel od počátku osmdesátých let až do hereččiny smrti roku 2009.
O'Nealovi, jenž má ze svých manželství čtyři děti, roku 2001 diagnostikovali chronickou leukémii. Od roku 2012 se potýkal rovněž s rakovinou prostaty. Syn Patrick na Instagramu uvedl, že otec byl vždy jeho hrdinou a hollywoodskou legendou.
zdroj: Variety, Kinobox