Prezident Biden viděl Mission: Impossible. Vyděsil se a jde do boje s umělou inteligencí

Prezident Biden viděl Mission: Impossible. Vyděsil se a jde do boje s umělou inteligencí
Mission: Impossible Odplata - První část | Paramount Pictures
Zdrojem informace je totiž oficiální tiskové prohlášení Bílého domu, s nímž přišla agentura Associated Press. „Pokud se už před filmem nezabýval tím, co by se s umělou inteligencí mohlo pokazit, tak teď viděl hodně potenciálních problémů. Byl ohromený a znepokojený jako my všichni,“ řekl o prezidentovi Bruce Reed, jeden z vysoce postavených úředníků Bílého domu, který se společně s Bidenem o víkendu na film díval v letním prezidentském sídle Camp David.
Kinobox videorecenze - Mission Impossible 7 | Kinobox
Sluší se připomenout, že v kasovně nepříliš úspěšném pokračování špionské série je hlavním protivníkem Ethana Hunta (Tom Cruise) právě umělá inteligence s názvem Entita, jež hned v úvodu snímku potopí ponorku a zabije tak její posádku. Neohroženému hrdinovi posléze zatápí hlavně tím, že dovede předvídat jeho budoucí kroky.
Mission: Impossible Odplata – první část
Mission: Impossible Odplata – první část
  • Google Play
  • O2 TV
  • Rakuten
  • +2
82%
Biden podle webu Deadline viděl také několikasekundové video s jeho vlastní nápodobou pomocí technologie deepfake. To prý může posloužit k pobavení blízkých, ale rizika jeho zneužití jsou samozřejmě obrovská.
Na základě těchto zážitků Biden nařídil firmám, které umělou inteligenci vytvářejí, aby výsledky svých testů zpřístupnily i americké federální vládě. Pověření úředníci následně mohou regulovat činnost těchto firem s cílem minimalizovat rizika zneužití dat. Není však jasné, co to přesně znamená, ani zdali bude možné po soukromých subjektech něco vymáhat.
Mission: Impossible Odplata - První část
Mission: Impossible Odplata - První část | Paramount Pictures
Kdyby výsledky Bidenova znepokojení nevedly k tak vágním závěrům, mohli by z nich těžit třeba zástupci herecké asociace SAG-AFTRA, jež stále stávkuje, a právě užití umělé inteligence je jedním z hlavních sporných bodů při vyjednávání se zástupci studií.
Nabízí se tedy otázka, co se stane, až Reed americkému prezidentovi pustí maraton série o Terminátorech. Pak zřejmě můžeme očekávat kompletní zakázání všech podobných technologií, protože copak by nejmocnější muž planety chtěl být podepsaný pod Soudným dnem? Než se tak stane, můžete se podívat na náš žebříček nejlepších akčních filmů všech dob.
zdroje: Associated Press, Deadline