Hororový megahit v kinech doprovází výtržnosti publika. Mnozí odcházejí před koncem

Hororový megahit v kinech doprovází výtržnosti publika. Mnozí odcházejí před koncem
Pět nocí u Freddyho | CinemArt
Pět nocí u Freddyho pojednává o samoživiteli Mikeovi (Josh Hutcherson), jenž přijímá místo nočního hlídače v dlouho uzavřené pizzerii Freddyho Fazbera. Ta v 80. letech prosperovala, jenže v jejím okolí se ztrácely děti. Mikea, jemuž před lety rovněž zmizel bratr a momentálně mu hrozí ztráta opatrovnictví desetileté dcery, čeká střetnutí s oživlými animatronickými hračkami, které lásku k dětem rozhodně zakódovanou nemají.
Pět nocí u Freddyho
Pět nocí u Freddyho
68%
Nezávislá videohra se rychle stala kultovní a lidé na snímek režisérky Emmy Tammi (The Wind) vyrážejí často v kostýmech. A také s arzenálem naučených hlášek a memů, které hlavně při amerických projekcích s chutí a hlasitě vykřikují. „Na Pěti nocích u Freddyho jsme v kině vydrželi jen patnáct minut,“ podělila se o svůj zážitek uživatelka TikToku s přezdívkou @decepticommie. „Ne proto, že by to bylo strašidelné, ale protože všichni v sále se chovali bezohledně, bylo to nesnesitelné,“ vysvětlila.
Pět nocí u Freddyho: trailer | Blumhouse
I další lidé se shodují, že opravdoví fanoušci a fanynky udělají nejlépe, když si film pustí na streamovací službě Peacock. Tam totiž v USA vyšel souběžně s premiérou v kinech. Především na TikToku panuje konsenzus o nevychovaných divácích, kteří na sebe místo šeptání do ucha hulákají, křičí známé hlášky na plátno, tleskají v nevhodných okamžicích a dokonce rabují. Několik videí zachytilo návštěvníky kina, kteří si z vestibulu ve spěchu odnášeli vystavené kartonové postavy. Ty jsou přitom vyrobené v životní velikosti.
Diváci a divačky jsou jinak z filmu nadšení podstatně víc než kritici, kteří jej na webu Rotten Tomatoes ohodnotili kladně jen ve 25 % ze shromážděných 131 recenzí. Snímek ostatně adaptuje generační fenomén a jeho přijetí v kinech odráží také pozitivní kulturní dopad filmových událostí. Lidé s dětmi (film je přístupný už od dvanácti let) nosí kromě kostýmů také hračky nebo podobizny youtubera Markipliera, jenž roku 2014 zásadně pomohl rozšířit povědomí o první hře.
Pět nocí u Freddyho
Pět nocí u Freddyho | CinemArt
Videohrám se možná na stříbrném plátně tolik nedaří, ale samy o sobě mají zásadní mediální a kulturní vliv. Mnozí se dnes s horory seznámí právě na herních konzolích a populární žánr plenící v posledních letech kina z toho může těžit. Senzační otvírák Pěti nocí u Freddyho by mu měl vytyčit cestu ke druhému místu v žebříčku nejvýdělečnějších filmů na motivy videoher. Dosavadní druhý Warcraft má z celého světa „jenom“ 439 milionů dolarů, a pokud řádění u Freddyho bude listopadovou trvalkou, může ho trumfnout. Na první místo okupované letošním animákem Super Mario Bros. ve filmu (1,362 miliardy dolarů) však mohou zlé retro hračky zapomenout.
Mrkněte se na žebříček nejlépe hodnocených filmů podle videoher dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
zdroje: Movieweb, TikTok

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.