Největší film všech dob? Taylor Swift míří do kin a ostatní premiéry kvapně prchají

Největší film všech dob? Taylor Swift míří do kin a ostatní premiéry kvapně prchají
Taylor Swift | Getty Images
Něco takového filmový průmysl možná nepamatuje. Zvlášť po koronavirovém úderu se zdálo, že očekávané kinoudálosti v podstatě vymizely. Ani u těch nejdražších a nejambicióznějších snímků včetně nových marvelovek není jisté, jak u vybíravého publika zarezonují. Taylor Swift je ovšem jiný kalibr. Její Eras Tour vydělá přes miliardu dolarů a míří mezi deset nejúspěšnějších koncertních šňůr historie. A filmové zpracování, které zdokumentuje nedávno ukončenou americkou část turné, by něco takového mohlo teoreticky zopakovat.
Taylor Swift: The Eras Tour
Taylor Swift: The Eras Tour
85%
Řetězec kin AMC Theatres musel původní zamýšlenou kapacitu pro obrovský zájem pětkrát navýšit. Padl dokonce rekord v předprodeji, za první den se za lístky utratilo 26 milionů dolarů. Prvenství připadlo marvelovce Spider-Man: Bez domova z roku 2021 (16,9 milionů), která si ze světových kin odnesla 1,922 miliardy. S takovými čísly se ovšem v případě filmové Eras Tour nedá počítat, premiéra proběhne 13. října pouze v USA, Kanadě a v Mexiku.
Taylor Swift: The Eras Tour: trailer | Taylor Swift Productions
Čísla budou nicméně závratná a konkurence si to uvědomuje. Jako první fenomenální zpěvačce ustoupil vlivný hororový producent Jason Blum, jenž o týden urychlil uvedení nového Vymítače ďábla s podtitulem Znamení víry. Snímek režiséra Davida Gordona Greena (moderní trilogie Halloween) má být velkou událostí, neboť dějově navazuje přímo na originál z roku 1973 a uvidíme v něm i devadesátiletou herečku Ellen Burstyn. S kasovním potenciálem Swift se však thriller nemůže rovnat a Exorcista, jenž bude do sedmnácti let přístupný jen v doprovodu dospělých, vyjde už 6. října.
Další obětí je romantická novinka herečky a režisérky Meg Ryan What Happens Later. Jednašedesátiletá Ryan hraje ve filmu po osmi letech a ztvární ženu, která uvízne na letišti s dávným přítelem v podání Davida Duchovnyho. Distributor Bleecker Movies na platformě X uvedl, že ukončení čtrnáctileté absence Ryan v romantickém žánru se odkládá a že se snímku dočkáme až 3. listopadu.
Vymítač ďábla: Znamení víry
Vymítač ďábla: Znamení víry | Blumhouse
Posledním uprchlíkem je snímek Ordinary Angels s oscarovou Hilary Swank, který studia Lionsgate a Kingdom Studios odsunula na neurčito. Taylor Swift tak zastrašila veškerou bezprostřední konkurenci a navrch znesnadnila premiéru novince Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce od Applu, která nakonec bude v široké kinodistribuci jen týden po uvedení Eras Tour. Ta se přitom neopírá o žádný propracovaný marketing a stojí čistě na renomé zpěvačky. Režie se chopil Sam Wrench, jenž do filmové podoby převedl třeba koncert Billie Eilish.