Filmové hvězdy stárnou. Do kina se chodí vzpomínat s Hanksem, Cruisem a Pittem

Filmové hvězdy stárnou. Do kina se chodí vzpomínat s Hanksem, Cruisem a Pittem
Tenkrát v Hollywoodu | Sony
Každou chvíli se mluví o konci filmových hvězd, alespoň v tom smyslu, jak jsme o nich zvyklí uvažovat. Dnešní publikum už málokdy chodí do kina na konkrétní herce či herečky a spíše se nechá zlákat dojmem, že daný film je zásadní popkulturní událostí. To platí třeba pro úspěch druhého Avatara, ačkoli Tom Cruise loni s pokračováním Top Gunu dokázal zvěsti o vyhasínajících hvězdách přece jen částečně popřít. Dlouhodobý trend však podporuje i nedávný průzkum, z něhož mladé hollywoodské hvězdičky rozhodně nevyšly moc dobře.
Top Gun: Maverick
Top Gun: Maverick | CinemArt

Spolek důchodců

Agentura National Research Group, která se už od konce 70. let specializuje na výzkumy ze světa filmu a médií, totiž zveřejnila výsledky průzkumu, v němž se návštěvníků amerických kin ptala na oblíbené filmové hvězdy. Otázka zněla jednoduše: „Koho chcete nejvíc vidět v kinech?“ Odpověď potěší hlavně fanoušky kinematografie 90. let, jelikož od té doby se ve vkusu diváků a divaček zřejmě moc nezměnilo.
Žebříčku popularity totiž dominuje Tom Cruise. Na dalších příčkách se umístili Dwayne Johnson, Tom Hanks, Brad Pitt, Denzel Washington, Julia Roberts, Will Smith, Leonardo DiCaprio, Johnny Depp a první desítku uzavírá Kevin Hart. Ani druhá desítka přitom nevypadá jinak, výrazně nejmladším zástupcem je devětatřicetiletý Chris Hemsworth na 20. místě, naopak nechybí osmdesátníci Harrison Ford a Morgan Freeman.
muz-jmenem-otto-je-dalsi-dukaz-ze-usa-toma-hankse-miluji-na-original-ale-snimek-nema
Muž jménem Otto | če
Výsledky průzkumu se objevily na zámořském zpravodajském webu Puck News, který vedle těchto hlavních zjištění interpretoval i další dílčí závěry. Pár z nich určitě stojí za zmínku. Například Tom Cruise jasně vládne v oblíbenosti mezi mužskými respondenty, zatímco u žen se umístil až na sedmém místě. Padesátník Dwayne Johnson zase dominuje mezi teenagery, a to hlavně díky propracovaným účtům na sociálních sítích. Oblíbenost Kevina Harta a Adama Sandlera (nacházejícího se ve druhé desítce) mezi mladými lze přisoudit jejich četné spolupráci s Netflixem, zato Denzel Washington suverénně boduje mezi afroamerickým publikem.

Problémy s originalitou

Klíčové poselství průzkumu je však jasné. Průměrný věk herců a hereček v první dvacítce přesahuje 57 let a často chybí diskutovaní zástupci mladé generace. Kde jsou Jennifer Lawrence, Margot Robbie, Tom Holland, Timothée Chalamet, Zendaya či Jenna Ortega? Podle těchto výsledků hluboko v poli poražených, neboli těch, na které průměrný divák či divačka do kina prostě nevyrazí. Mezi první stovkou jmenovaných hvězd se nacházela pouze čtyři jména ve věku pod 30 let (zmínění Holland, Ortega, Zendaya a Chalamet), kvůli nimž by publikum bylo ochotné zaplatit za lístek do kina. A to je samozřejmě nepříjemné zjištění pro celý filmový průmysl.
Jenna Ortega jako Wednesday
Jenna Ortega jako Wednesday | Netflix
Ocitáme se tak totiž v začarovaném kruhu. Podobné průzkumy slouží jako opora studiových pohlavárů při rozhodování, které projekty se vyplatí nasadit do kin (či vůbec produkovat). Pro neokoukané tváře je tedy těžší se v konkurenci osvědčených herců a hereček prosadit a zároveň silně funguje nostalgie. Lidé chtějí vidět to, co znají a čemu rozumí. Výsledkem je, že se natáčí neustále totéž, navíc i se stejným hereckým obsazením. To je samozřejmě trochu přehnané, přesto nelze pochybovat o tom, že když konzervatismus převládá v rozhodování producentů i publika, originální díla si hledají cestu na stříbrné plátno o poznání hůř.

Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?
Ostatní30. 4. 2023
Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?