Blíží se nástupce Hry o trůny? První reakce na epického Šóguna lákají na krvavé bitky a intriky

Blíží se nástupce Hry o trůny? První reakce na epického Šóguna lákají na krvavé bitky a intriky
Šógun | FX
Novinka od americké kabelovky FX, kterou u nás budete moci sledovat od 24. února na Disney+, pak není první seriálovou adaptací této oceňované látky. Už v roce 1980 vznikla vysoce ceněná minisérie Šógun, v níž si zahrál např. Richard Chamberlain. Série bývá považována za naprostou televizní klasiku a její překonání bude pro nové zpracování velmi těžké. Jenže první ohlasy dávají naději, že se to tvůrci Justinu Marksovi přeci jen povedlo.
Příběh nás zavede do Japonska na počátku 17. století, kdy anglický mořeplavec John Blackthorne ztroskotá u japonských břehů a ocitne se sám ve zcela cizí zemi. Kvůli svým jedinečným znalostem a schopnostem se však brzy stane spojencem mocného lorda Toranagy v jeho boji o moc. Blackthorne se tak záhy ocitne v centru krvelačného boje o nadvládu nad Japonskem.
Šógun
Šógun
87%
Dosavadní recenze nešetří chválou a mluví o Šógunovi jako o famózním historickém eposu, který výtečným způsobem kombinuje velkolepou akci s jedinečnou atmosférou Japonska 17. století, skvěle napsanými postavami i zmiňovanými intrikami. Seriál je prý hodně pomalý, místy prakticky až meditativní a v budování svého světa i vztahů mezi postavami opravdu nikam nespěchá. Což je tvůrčí styl, který nemusí sednout každému. Právě i díky „pozvolnému“ vyprávění ovšem dokáží zásadní scény v publiku správně rezonovat či ho rovnou šokovat.
Bitev tu údajně není mnoho, ovšem když na ně dojde, je rozhodně na co se dívat. Mnohem více se ale režie soustředí na budování konstantního napětí, v němž záleží na každém slovu, které postavy řeknou. Stačí jedna špatně vyřčená věta a hlavní hrdinové se mohou ocitnout ve smrtícím nebezpečí. Scénář pak údajně dokáže s tímto prvkem skvěle pracovat, stejně jako s motivem střetu dvou odlišných kultur, odcizeností a dalšími silnými tématy. Hlavně ovšem zvládne výtečně pracovat s velkou škálou postav, kdy u každé díky šikovnému vyprávění brzy zjistíte její motivaci či proč se rozhodla k danému činu. I díky tomu diváka skvěle napsané politické pletichy velmi snadno pohltí.
Šógun: trailer | Disney+
Chválí se také herecké výkony v čele s již tradičním představitelem všemožných samurajů Hiroyukim Sanadou, jenž zde údajně předvádí jeden z nejlepších výkonů kariéry. Opět prokazuje neskutečné charisma a dokáže si podmanit každou vteřinu před kamerou. A pozitivní ohlasy sklízí také enormní měřítko seriálu, které svým pojetím a řemeslem údajně hravě strká do kapsy většinu podobně velkolepé a ambiciózní konkurence.
Právě díky chytlavé kombinaci velkého seriálu, výtečně napsaných intrik a intenzivních bojových scén začíná být projekt v mnoha ohledech srovnáván s Hrou o trůny. Jen tady se zřejmě obejdeme bez draků a dalších fantasy prvků. Zkrátka se zdá, že se máme na co těšit.
Zdroj: Collider, Rotten Tomatoes, Game Spot, ScreenRant