Recenze: Návrat blbýho a blbějšího je divný film, u kterého se divák nenudí

Recenze: Návrat blbýho a blbějšího je divný film, u kterého se divák nenudí
Jeff Daniels, Jim Carrey
Film natočili stejní bratři Farrellyovi, jako první díl, a se stejnými hlavními představiteli. Dřív to nešlo, protože Farrelyovi točili spíše lacinější filmy a Carrey byl drahý.
Teď je situace jiná. Carrey na stará kolena už není superhvězda (tudíž je lacinější) a v posledních měsících to vypadá, že není mentálně úplně v pořádku, takže ho do mainstreamových filmů už moc neobsazují. A Jeff Daniels nebyl superhvězda nikdy.
Jedna skorosuperhvězda se ale ve filmu objeví: Bill Murray. Ovšem je ve filmu celkem minutu, řekne 10 slov a má oblečený skafandr, takže mu není vidět do obličeje a nemůžeme ho poznat...
A to je jedna z mnoha, mnoha, mnoha divných věcí na tomto filmu.
Jeff Daniels, Jim Carrey
Protože jste netrpěliví a koukáte na to číslo "40%", musím nejdříve vysvětli, že Návrat blbýho a blbějšího (distributor bohužel nevyslyšel můj návrh českého názvu "Blbý a blbější dvje") rozhodně není dobrá komedie.
Je v něm asi 5 až 10 vtipů, které jsou tak šílené, nečekané a občas skvěle vypointované, že jsem se od srdce zasmál. Ale opravdu to není více jak 10 vtipů za celý film.
Většina filmu je spíše divná, a místy dokonce nechtěně smutná.

Trailer:

Když jsem viděl ty dva skorostaříky, vrásčité a sešlé, kteří jsou mentálně na úrovni pětiletého dítěte, místy mi jich bylo líto, což téměř jistě nebyl záměr tvůrců. A totéž platí o jejich představitelích: Dva herci, za zenitem své kariéry, kteří se snaží natočit "zaručený komerční hit". Snaží, ale není to úspěšná snaha.
Jeff Daniels, Jim Carrey
Film je velice laciný, což se projevuje i na některých jeho čistě technických aspektech. Dlouho jsem například neviděl tak špatný střih - v několika scénách dojde k tomu, že postavy (především vedlejší) jsou na začátku záběru nehybné a rozhýbou se až na pokyn režiséra (který samozřejmě neslyšíme, ale přesto výsledek působí velmi amatérsky).
Bratři Farrelyovi, kteří v posledních letech zkoušeli různé bizarní komediální experimenty, se zdají být v nějakém jiném vesmíru a vypadá to, že už úplně zapomněli, jak se točí komedie. Jejich humor (který místy funguje, viz výše) je většinu času nedostatečně vtipný a občas tak bizarní, že jsem zcela vypadával z filmového zážitku a horečně přemýšlel, jak na takovou scénu přišli a proč si proboha mysleli, že bude vtipná.
Rachel Melvin, Jim Carrey
Takže, abych shrnul těch "40 procent": Návrat blbýho a blbějšího není dobrá komedie. Ale je to tak strašně zvláštní film, že jsem se při něm nenudil a hodně jsem přemýšlel. Neodvážím se říct, jestli jsou bratři Farrellyovi na stará kolena tak strašně neschopní, nebo jestli záměrně ukazují Hollywoodu vztyčený prostředníček a říkají "tohle je budoucnost humoru". Nevím. Ale těch 90 minut v kině jsem nelitoval.
Kdyby mi někdo tvrdil, že to natočil David Lynch jako velmi specifickou artfilmovou poctu prvnímu Blbému a blbějšímu, bez problémů bych tomu uvěřil.
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE