Recenze: Černá labuť

Recenze: Černá labuť
| Fox Searchlight Pictures
Vincent Cassel, Natalie Portman
| Fox Searchlight Pictures
Takže se z ní pokusí tu vášeň vymáčknout. S Ninou to poměrně cloumá a situaci nepomůže ani její majetnická matka (Barbara Hersheyová), ani nová členka souboru Lily (Mila Kunisová), která by ji mohla o roli připravit, protože jí vášeň (ani taneční mistr) není cizí.

Černá labuť je béčkový horor natočený mistrovským režisérem Darrenem Aronofskym (Rekviem za sen, Fontána, Wrestler) a s velmi nadanými herci ve hlavních třech - čtyřech rolích.
Takové filmy se dnes moc netočí, protože kvalitní herci a režiséři mají většinou vyšší ambice než natáčet béčkové horory, ale občas se to stane - vzpomněl bych například na Prokletý ostrov Martina Scorseseho, což je čistý béčkový horor až do úplného závěru, kdy se dozvíme, že vlastně... atd. atd...
Mila Kunis
Černá labuť | Fox Searchlight Pictures
Černá labuť je béčkový horor od začátku do konce. Připomíná staré kvalitní kousky od Hammer Horror dokonce i tím, že je poměrně laciný, bez rozsáhlých triků, a staví svou působivost na hereckých výkonech, režii a chytře budované atmosféře plíživého děsu, respektive pádu hlavní hrdinky do hlubin šílenství. Podobně to dokázaly i staré klasiky jako původní verze Přichází Satan nebo Teď se nedívej - i v nich byla hrůza generována převážně tím, že byl průměrný scénář skvěle odehrán, natočen a ozvučen. (Hudba v Černé labuti je směs velmi zajímavých variací na Čajkovského a scény tance, při kterých slyšíme vrzání podlahy nebo dech protagonistky, jsou velmi působivé).
Jako každému správnému béčkovému hororu Černé labuti nechybí "cheap thrills", jako například Portmanka spoře oděná, Portmanka masturbující a Portmanka vylízávaná v rozkroku Kunou.

Velmi zásadně ale nesouhlasím s kýmkoliv, kdo bude tvrdit, že Černá labuť je nějaká hluboká psychologická sonda nebo dokonce reálný pohled na to, co s baletkami dělá jejich (jistě těžké) řemeslo.

Spíš bych se zamyslel nad tím, že dnes vlastně stačí natočit dobře řemeslně cokoliv, a v té záplavě shitu okolo je z toho děláno skoro nadčasové umělecké dílo.
Hodnocení: 80%