Recenze: Skyline je invaze bez náboje

Recenze: Skyline je invaze bez náboje
recenze-skyline-je-invaze-bez-naboje-2
Skupinka lidí se sejde v luxusním apartmánu v L.A., aby oslavili narozeniny jednoho kamaráda z dětství. Během noci město osvítí modrá světla, která uvádí lidi do transu. Vysílají je zákeřní mimozemšťané, kteří útočí na zemi a doslova provádějí čistku. Koho můžou, toho vysajou. Proč? Těžko říct.
Na Skyline je třeba ocenit, jak celý film vypadá. Bratři Strauseovi si ho víceméně zafinancovali sami a za skromných deset milionů natočili sci-fi, která má papírově vše potřebné. Jsou tu boje stíhaček s mimozemskými loděmi v oblacích, městem se prohání obří obludy, sem tam dojde ná přímý souboj člověk vs. šmejd z vesmíru a nebe křižují obří vesmírné lodě. Jeden by skoro uvěřil, že jde o blockbuster, kdyby v tom všem celkem nepobíhalo cca jen 20 lidí a dobrá polovina se neodehrávala v jednom bytě. I tak je obdivuhodné, co lze udělat s podobným rozpočtem (za podobné peníze točí své filmy kupříkladu Woody Allen – to jen tak pro představu).
recenze-skyline-je-invaze-bez-naboje-1
Bohužel, ani solidní výprava nedokáže zakrýt nulovou atmosféru a nudnou akci. AvP doplatilo na špatný střih, matné charaktery (postavy umíraly rychleji, než si člověk zapamatoval jejich jméno) a chaoticky natočené akční scény. Skyline tyto slabiny bratrů Strauseových do puntíku opakuje.
Samozřejmě je otázkou, jestli vinit z demence postav scenáristy nebo pány režiséry. Faktem každopádně je, že všichni jsou nesympatičtí, chovají se jako blbci a využijí prakticky každou příležitost, jak se nechat zabít. Smutný pohled je především na Davida Zayase (Angel Batista ze seriálu Dexter), který svým přehráváním dává vzpomenout na filmy Eda Wooda.
recenze-skyline-je-invaze-bez-naboje-3
Napětí se prakticky nevyskytuje, neboť je každá situace dopředu odhadnutelná. Zkušenější divák velmi snadno vytipuje, v jakém pořadí budou postavy umírat. Z tohoto hlediska překvapí pouze netradiční konec, který je sice nečekaný, současně ale podtrhne nesmyslnost celé podívané. Po celou dobu není jasné, o co mimozemšťanům jde. A není to jasné ani na konci. Respektive, je sice jasné, po čem agresoři šli, ale otázka "k čemu jim to vůbec je“ zodpovězena není. Tenhle přehmat korunuje finální ujetá sekvence, která možná vypadala na papíře cool, na plátně ale vůbec nedává smysl.
Tady se zkrátka na logiku nehraje. Pár příkladů za všechny:
- Část filmu se odehrává v ultramoderním bytě, kde jsou všude žaluzie. V určitý moment ale na některých oknech nejsou, aby se mohla rozehrát hádka o zakrývání oken. Kde jsou v tu chvíli žaluzie? Nikdo neřeší.
- Celé nebe je zamořené nepřáteli a i vojenské bojové letouny padají jako mouchy. Přesto přijde postavám jako ideální prostředek pro útěk vrtulník !
recenze-skyline-je-invaze-bez-naboje-4
Vlna levných, "realistických" sci-fi aktuálně letí a dá se očekávat, že vedle působivých filmů jako Monstrum a District 9 vznikne i řada nepovedených napodobenin. Skyline nelze upřít, že se opravdu snaží. Nadšení ale nestačí, pokud nic, vyjma efektů, pořádně nefunguje. Strauseovi by to měli vzdát a změnit profesi. Režie jim nejde (a ani ten jeden povedený zrychlený nepřerušovaný záběr na tom nic nemění). Malá rada na závěr? Vyhnout se Skyline obloukem a počkat na Světovou invazi, která slibuje v kulisách L.A. podstatně výživnější podívanou.
Hodnocení: 30%