Televize: Fero Fenič a "jeho" 150 milónů

Televize: Fero Fenič a "jeho" 150 milónů
V článku „V televizní aréně před volbou ředitele přituhuje“ zveřejněném v pátek 16. 9. v Deníku, cituje autorka Kateřina Perknerová místopředsedkyni Rady České televize Danu Eklovou:
 „Pan Fenič si na České televizi vydělal asi 150 milionů, jeho projekty byly předražené. Já jsem na to radní před volbou upozornila, jasně jsem řekla, že jeho zvolení by bylo totéž jako udělat kozla zahradníkem,“ řekla Deníku Eklová.
Tímto prohlašuji na svou čest, že nikdy, tedy ani mimo ČT,  jsem si uvedenou sumu nevydělal a vydělat danou tvorbou nemohl. Uvedená suma představuje pravděpodobně jen součet všech rozpočtů více než 1 000 pořadů, které moje studio v době let 1992 - 2004 vyrobilo a dodalo na objednávku České televizi.
televize-fero-fenic-a-jeho-150-milonu-2
Projekty nemohly být předražené, protože Česká televize sama určovala výši těchto rozpočtů, které vycházely z obvyklých cen na trhu a se kterými ona sama pracovala u všech svých dodavatelů. Na rozdíl však od jiné tvorby, kterou od dodavatelů získává, koprodukuje nebo sama produkuje, získávala přitom pořady Febia k jakémukoliv užití na neomezenou dobu a s autorskými právy vykoupenými navždy, co znamená, že autorům neplatí ani obvyklé reprízné apod. Tím jde o jedny z nejefektivněji nakoupených pořadů, které dosahují mimořádně vysokou amortizaci vložených nákladů. Dokazuje to i fakt, že některé tyto pořady dosáhly už desítky repríz. Moje tvrzení lze dokladovat smlouvami, daňovými přiznáními společnosti Febio i svými osobními daňovými  přiznáními, a také svědeckými výpověďmi.
televize-fero-fenic-a-jeho-150-milonu-3
Vzhledem k tomu, že paní místopředsedkyně je často prezentována v médiích jako ekonomická odbornice, nezbývá mi než vnímat toto její prohlášení jako záměrnou dezinformaci, která měla poškodit moji osobní i profesionální pověst, snížit můj společenský kredit, který jsem budoval svojí celoživotní prací a znemožnit moje další profesní i veřejné působení.
televize-fero-fenic-a-jeho-150-milonu-4
Výše uvedené dle mého názoru potvrzuje i výše zveřejněné přiznání paní místopředsedkyně rady, že přímo před volbou kandidátů na generálního ředitele České televize zpochybnila správnost mé volby a to z uvedených lživých důvodů. Tím dle mého názoru významně ovlivnila průběh volby a záměrnou dezinformací zasáhla do průběhu a výsledků voleb i mých práv.
Na základě uvedených skutečností žádám paní místopředsedkyni o její veřejnou omluvu na stránkách Deníku a okamžité odstoupení z funkce místopředsedkyně i členky Rady ČT v nejbližším možném termínu, tedy do úterý 20. 9. do 12.00 hod..
Pokud se do této doby dočkám omluvy a odstoupení paní místopředsedkyně rady ze své funkce místopředsedkyně a členky rady, jakožto výrazu její sebereflexe nad mým nepravdivým nařčením, nebudu podnikat žádné právní kroky k nápravě škod, které mi tímto jejím prohlášením vznikly a nebudu již tak komplikovanou situaci kolem Rady ČT, i vinou její místopředsedkyně,  prohlubovat.
V opačném případě budu nucen podat trestní oznámení pro pomluvu a také žalobu na ochranu osobností, ve kterých budu žádat nejen její veřejnou omluvu, ale i náhradu škody za pomluvu a poškození mého dobrého jména (jsem držitelem řady uznání a cen) včetně poškození mého dalšího profesního uplatnění, které v oblasti mé činnosti může ztrátou důvěryhodnosti dosáhnout závažných rozměrů. Důsledkem toho může být i zrušení výběrového řízení a to i se zpětnou platností, protože místopředsedkyně Rady ČT jeho manipulaci svou záměrnou dezinformací v uvedeném článku sama přiznala.
František   Fenič,
režisér a producent, v Praze  16. 9. 2011