Viggo Mortensen je opět "na cestě"

Viggo Mortensen je opět "na cestě"
Zdá se být neuvěřitelné, že režisér Francis Ford Coppola (Kmotr, Drákula) pracoval na přenesení románu na filmová plátna celých 30 let. O atraktivitě příběhu není pochyb. Semi-autobiografický román On the road by se dal nazvat biblí beat generation (generace umělců a literátů tvořících především v 50. letech na území  USA). Jednalo se o bohémy žijící velmi nonkonformním způsobem, kteří byli neustále pod vlivem drog nebo na cestách a jejich díla vznikala právě v důsledku těchto zkušeností.
Spisovatel Jack Kerouac do románu Na cestě "obsadil" reálné postavy. Starouš Bull Lee, kterého ve filmu ztvární Viggo Mortensen (Pán prstenů: Společenstvo prstenu, Východní přísliby, Cesta), je z velké části inspirován Kerouacovým party komplicem Williamem S. Burroughsem. Manželku a matku dvou dětí závislou na drogách (inspirovanou Joan Vollmer) ve filmu ztvární Amy Adams (Chyť mě, když to dokážeš, Soukromá válka pana Wilsona).
Viggo Mortensena jsme naposledy mohli zahlédnout ve filmové adaptaci románu Cesta, za který byl spisovatel Cormac McCarthy oceněn Pulitzerovou cenou.