Uznávaný režisér chce natočit Sinatru s Kevinem Spaceym. Z toho bude ještě mrzení

Uznávaný režisér chce natočit Sinatru s Kevinem Spaceym. Z toho bude ještě mrzení
Dům z karet | Netflix
Scenárista a režisér Schrader je poslední roky hlasitým odpůrcem toho, co nazývá „politickou korektností“ a „rušením“ celebrit obviněných ze sexuálního násilí. Je tedy také pevným zastáncem Kevina Spaceyho po celou dobu jeho soudních i mimosoudních sporů a obvinění, jimž čelí. Protestoval předně proti tomu, aby herec čelil kariérním potížím, dokud nad ním nebude soudně vynesen nějaký negativní rozsudek. Nyní se v rozhovoru pro Variety nechal slyšet, že když byl Spacey v Londýně zproštěn viny ohledně sexuálního násilí na čtyřech mužích, považuje celou věc za ukončenou a je připravený ho přibrat na palubu.
Kevin Spacey
Kevin Spacey

Herec, Producent

7.7
„Kdyby ho odsoudili, Kevina bych nepoužil. Ale oni ho neodsoudili,“ míní jednoduše. „Cancel culture ho ale nepustí. Přitom Kevin Spacey je skvělý herec. Má dva Oscary. Shledali ho nevinným. Proč bych s ním nepracoval?“ Schrader tak veškerou morální váhu klade na legalitu a soudní prokazatelnost Spaceyho přečinů, což je nevyhnutelně kontroverzní přístup. Zvlášť u zločinů sexuální povahy a zvlášť v branži jako filmový průmysl, který ještě zintenzivňuje mocenskou dynamiku mezilidských styků.
Spacey nepopíral vztahy s většinou mužů, kteří ho obvinili z predátorského chování, pouze popřel ilegalitu svého chování. Jak vysvětluje L. A. Times, Spaceyho obhajoba je založená na tom, že „být promiskuitní není totéž jako být predátor.“ Britský soud s ním v tomto případě souhlasí a podle Schradera to je vše, co by veřejnost mělo zajímat.
Frank Sinatra
Frank Sinatra | TMDb
Rád by tedy právě se Spaceym v čele realizoval film sledující pozdní období života slavného italoamerického zpěváka. Příběh by se neměl dějově křížit se Scorseseho flákem, který chce sledovat Sinatru během 40. a 50. let. Tato verze bude následovat s odstupem dekád. Filmař už se ohledně celé věci se Spaceym sešel (poslední roky prý nebyli v přímém kontaktu) a nemá asi smysl předstírat, že Kevin by byl v pozici říct ne, když mu jeho zachránce hází záchranné lano.
Frank Sinatra
Frank Sinatra

Herec

6.9
Vzhledem k tomu, že Spacey není Sinatrovi ani v nejmenším podobný, a vzhledem k známé Schraderově agendě, bude těžké vnímat toto rozhodnutí mimo politický kontext. I když obsazení nepadnoucí tváře není v Hollywoodu výjimkou, ostatně ani Leonardo DiCaprio, po němž kouká Scorsese, nevypadá zrovna jako pověstný modrooký švihák. Schraderova touha obsadit Spaceyho pak není nová. O scénáři, jenž se mu dostal do rukou, mluvil už v roce 2018. Tehdy v souvislosti s tím, že by rád obsadil Spaceyho, to vzhledem k náladě v Hollywoodu nebylo možné. Schrader doufá, že zproštění viny obměkčí producenty a umožní vyškrtnout Spaceyho z černé listiny.
dum-z-karet-prvni-trailer-na-finalni-serii-spaceyho-serialu-bez-spaceyho
Kevin Spacey
Dům z karet – Kevin Spacey
Kevin Spacey v seriálu Dům z karet
Kevin Spacey
Situace okolo Spaceyho vždy vyvolávala extrémní debaty. Když se zeptáte stereotypního konzervativce, je to proto, že se stal Spacey obětním beránkem médií. Když progresivce, tak protože lidé z branže vědí ještě mnohem víc, než co se dostalo do médií, a jsou rádi za záminku s ním nadále nemít nic společného. Pravdou může být také kombinace obojího. Spacey se rozhodně stal jedním maskotů #metoo, specificky méně diskutovaného sexuálního násilí páchaného na mužích. V tuto chvíli se tedy těžko věří, že by se mohl objevit v áčkovém hollywoodském projektu. Kdyby pro nic jiného, stal se i symbolem zoufalých filmových céček, která nikoho nezajímají. Pokud se podaří sehnat na tento projekt dost peněz a nepůjde o naprosté fiasko, bude se nejspíš jednat o největší herecký comeback všech dob.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle Kinoboxu.
Zdroj: Variety, L. A. Times,