Zítra se bude... vraždit Milada Horáková!

Zítra se bude... vraždit Milada Horáková!
zitra-se-bude-vrazdit-milada-horakova-1
"S Alešem Březinou se znám již spoustu let, od svých osmnácti," vzpomíná Hřebejk na prvopočátky projektu. "Byl jsem přítomen diskusi mezi Alešem Březinou a Jiřím Nekvasilem, co by se dalo napsat jako moderní česká opera. Uvažovalo se o Mileně Jesenské a jiných velkých příbězích. Když zvolili Miladu Horákovou, byl jsem strašně zvědav, jak to dopadne. A když jsem konečně poprvé viděl operu Zítra se bude... se Soňou Červenou, vyrazilo mi to dech."
Během příprav Kawasakiho růže tvůrce napadlo kus opery natočit a později ve filmu použít. V divadle Kolowrat se tak na neprodejném představení sešlo velmi specifické publikum - vedle hudebního skladatele Aleše Březiny třeba Hřebejkova maminka, ale také samozřejmě představitelka hlavní role Kawasakiho růže Lenka Vlasáková a - Jiří Menzel, s nímž režisér původně počítal do jedné z hlavních rolí.
Brzy po natáčení, jak postupovali práce na scénáři, si ale Hřebejk uvědomil, že se scenáristou Petrem Jarchovským patrně nenajdou žádný oslí můstek, jak úryvek představení do filmu zařadit. "Do toho mi ale volal střihač Vladimír Barák, který dostal celý materiál, že z natočeného materiálu to sestříháme celý. Uvědomili jsme si, že máme zcela nový separátní film na světě."
zitra-se-bude-vrazdit-milada-horakova-2
Představení Zítra se bude..., ke kterému složil hudbu Aleš Březina (Knoflíkáři , Musíme si pomáhat , Kráska v nesnázích, Obsluhoval jsem anglického krále) a které režíroval Jiří Nekvasil, mělo premiéru 9. dubna 2008. Inscenace si rázem získala  pozornost laické i odborné veřejnosti (mj. Cena Sazky, druhá nejlepší opera roku 2008 v anketě Divadelních novin...) a dnes má za sebou už 50 repríz.
A Jan Hřebejk už přemýšlí, jak v některém ze svých příštích filmů aspoň využít fenomenální Soňu Červenou (menší roli si u Hřebejka zahrála zatím jen v Pupendu): "Mám jeden takový sen... Strašně by si mi líbilo natočit film, kde by hrála Aňa Geislerová a tu samou postavu v pozdějším věku Soňa Červená. Mezi těmito herečkami vnímám spoustu styčných bodů – a nejsou to jen zrzavé vlasy."
Více informací naleznete na kartě filmu.