Zendaya v dráždivých Rivalech nadchla. Takové smyslné pnutí podle reakcí ve filmech nevídáme

Zendaya v dráždivých Rivalech nadchla. Takové smyslné pnutí podle reakcí ve filmech nevídáme
Rivalové | MGM
Rivalové se nyní pyšní krásnými 96 % kladných recenzí na metakritickém serveru Rotten Tomatoes s úžasným skóre 8,5 z 10, jehož dosáhnout na základě víc než pěti desítek textů není samozřejmostí. Ne že by to bylo šokující, Luca Guadagnino je miláčkem cinefilů a kritiky. Nejde ale o jasnou záležitost – jeho Suspiria, umístěná mezi režisérovy výrazné počiny Dej mi své jméno a Do morku kostí, se dostala jen k 65 % nahoru zvednutých palců, nadšení tedy nemůžeme svést pouze na protekci.
Rivalové
Rivalové
78%
Námět Rivalů přitom zní, upřímně řečeno, poněkud fádně. Bývalá tenisová chráněnkyně a nynější trenérka Tashi (Zendaya) je provdaná za dalšího profesionálního tenistu Arta (Mike Faist), který momentálně prohrává jeden zápas za druhým. Poslední nadějí je zápas proti dalšímu problémovému hráči Patrickovi (Josh O'Connor), který, co čert nechtěl, je bývalý nejlepší kamarád Arta a bývalý partner Tashi. Rozehrává se tedy komplikovaná trojhra, kde se minulost mísí s budoucími ambicemi.
Rivalové: 2. trailer | Vertical Entertainment
Uklidňuje nás naštěstí Peter Debruge z Variety. „Děj Rivalů se může zdát nezajímavý, výsledku přesto nejde upřít Guadagninovu jiskru, která tento materiál povyšuje a dává tak vzniknout čerstvě působícímu dílu.“ Murtada Elfadl z AV Club píše o tom, jak režisér dokáže způsobem sobě vlastním nechat scénář ustoupit do pozadí a rozehrát hru gest a pohledů, v nichž vždy vynikal. Film je prý vyprávěn formou mnoha detailních záběrů na tváře a těla. „Díky tomu jde o film plný sexuálního pnutí, což v současném americkém filmu nebývá zvykem.“ Amanda Luberto z Arizona Republic snímek nazývá „svůdnou hostinou pro smysly.“
Alex Godfrey z magazínu Empire pak chválí, že: „Luca Guadagnino je na vrcholu svých sil a užívá si tuhle prakticky sadistickou studii nezkrotné obsese.“ Z jeho textu můžeme vyčíst, že rozhodně nepůjde o smířlivou romantiku o kráse blízkosti druhé osoby jako v Dej mi své jméno, mnohem spíš si vzpomeneme na hororovou romantiku Do morku kostí, kde jsou hrdinové hnáni svou potřebou pojídat druhé lidi. Godfrey popisuje film, který působí na jednu stranu hravě a rozpustile. „Nenechte se mýlit, vzniklé drama nakonec působí jako otázka života a smrti,“ dodává. Jde o film plný lásky, přátelství, závislosti, žárlivosti, strachu a odporu. A každá emoce umí eskalovat tak moc, jak jen je zvykem.
Zendaya se přidala k hercům, kteří chválí koordinátory intimity. V Rivalech byli potřeba
Filmy12. 4. 2024
Zendaya se přidala k hercům, kteří chválí koordinátory intimity. V Rivalech byli potřeba
Odkud přichází těch pár výtek? Caryn James z BBC snímku stále uděluje nadprůměrnou známku, ale jen s odřenýma ušima a snímek označuje za „ne špatný, ale rozhodně podměrečný.“ James chválí především herce – ve skutečnosti na nich podle ní zážitek stojí až moc, zatímco jejich postavy občas mají být poněkud řídké. „Jejich magnetická energie dovoluje filmu hnát kupředu, i když jim scénář podráží nohy.“ Drtivá většina reakcí ale poukazuje právě na to, že Guadagnino svou propracovanou filmovou řečí povyšuje celkem obyčejný příběh – i o tom je krása kinematografie.
Rivalové
Rivalové
Rivalové (2024)
Rivalové
Rivalové
Luca Guadagnino má nyní šanci naplno vstoupit do mainstreamu. Vybral si film s dráždivým námětem, o němž, nejlépe v doprovodu nějaké té evokativní fotky, média ráda informují. Tím spíš, že v čele stojí asi největší herečka své generace. Zdá se, že se sicilskému režisérovi podařilo tuhle trochu agresivně získanou pozornost přetavit v další silný, intimní zážitek, který možná náhodné zvědavce popostrčí k zájmu o niternější témata.
Podívejte se na žebříček nejlepších erotických filmů podle Kinoboxu.
zdroje: Variety, AV Club, Empire, BBC, Arizona Republic