Zendaya se přidala k hercům, kteří chválí koordinátory intimity. V Rivalech byli potřeba

Zendaya se přidala k hercům, kteří chválí koordinátory intimity. V Rivalech byli potřeba
Rivalové (2024) | Universal Pictures
Dvaapadesátiletý sicilský režisér Luca Guadagnino ve svých filmech velmi rád testuje hranice (nejen) erotické intimity. Jeho gay romance Dej mi své jméno (Call Me by Your Name) a a kanibalské love story Do morku kostí (Bones and All) odstartovaly kariéru Timothéeho Chalameta, ale také zkoumaly nejhlubší lidské emoce, jež jsou často provázané s fyzickým kontaktem.
Rivalové
Rivalové
78%
Od jeho dalšího dramatu Rivalové (Challengers) bychom tedy neměli čekat nic jiného, což ostatně potvrzují první záběry a fotografie. Zendayu doplní méně provaření herečtí kolegové Josh O'Connor a Mike Faist a společně rozjedou především tenisový souboj, který ale brzy nabyde osobnějšího rozměru. Čistě na první pohled se jedná o překvapivě fádní námět na Guadagnina, v jehož předposlední filmu měli hrdinové nekontrolovatelnou potřebu požírat lidi. To ale neznamená, že samotný výsledek bude automaticky méně podnětný.
Rivalové: 2. trailer | Vertical Entertainment
Jisté pak je, že v něm najdeme řadu intimních a erotických scén, o jejichž produkci se Zendaya rozmluvila. „Ano, měli jsme koordinátora intimity, což bylo velmi prospěšné. Je důležité cítit se v bezpečí,“ pronesla podle The Hollywood Reporter na červeném koberci na italské premiéře v Římě. „Se svými kolegy jsme pak hodně mluvili, abychom našli cestu, jak se spolu cítit v klidu. Hráli jsme spolu tenis, chodili ven, nacvičovali. Našli jsme cestu, jak se spolu cítit dobře,“ pokračovala Zendaya.
Koordinátor intimity má za úkol zajistit, aby všichni členové štábu měli jasnou představu o tom, jak budou „choulostivé“ scény zpodobněny a pojaty. Každý účastník – tedy herci, režie a kamera musí přesně znát své limity. Herec musí vědět, kde se má dotýkat a kde ucítí dotek. Kamera potřebuje vědět, co zabrat, a lidé před ní, jak budou zabíráni.
Koordinátor se stará o to, aby bylo vše vykomunikováno včas a přesně, aby každý z účastníků procesu měl všechny informace. Aby se nestalo, že režisér na poslední chvíli rozhodne, že rozestaví jinak kamery a minutu před začátkem natáčení informuje herce o tom, že musí zcela změnit choreografii a připravit se na jiný typ scény. Koordinátor by měl v takovou chvíli příležitost dění zpomalit a ustanovit dialog.
Rivalové
Rivalové
Rivalové
Rivalové
Rivalové
Jde zkrátka o to, aby se všichni cítili informovaně a bezpečně v rámci hranic, které si sami určí. Koordinátoři intimity tak rozhodně nevedou k tomu, že by byly filmy méně odvážné – v mnoha ohledech právě naopak. Když je každý pohyb předem domluvený a všichni jsou si jistí svým konáním, může štáb zajít mnohem dál.
Ewan McGregor s manželkou využili koordinátora intimity. Chce upozornit na jejich význam
Téma25. 3. 2024
Ewan McGregor s manželkou využili koordinátora intimity. Chce upozornit na jejich význam
Pozice koordinátora intimity je přesto pro některé lidi podivně kontroverzní a nepřijatelná. Jedna věc je považovat tuto pozici za zbytečnou například proto, že se o bezpečí na place má starat režisér. Hypoteticky je jistě možné na vše myslet i bez jeho přítomnosti, historicky však víme, že to ne vždy funguje. Jde tedy o jakousi pojistku. Je ale celkem bizarní vkládat větší množství energie do nadávání. O nic tak hrozného nejde.
Rivalové vstoupí do českých kin již 25. dubna. Zatím se podívejte na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroj: The Hollywood Reporter