Zlatovláska se dočká nové verze. Do legendární pohádky se vrátí Petr Štěpánek

Zlatovláska se dočká nové verze. Do legendární pohádky se vrátí Petr Štěpánek
Zlatovláska | Česká televize
Novou Zlatovlásku natočí režisér Jan Těšitel, pro něhož půjde po festivalovce David o druhý režijní počin. Původně se však mělo na režijní židli posadit mnohem slavnější jméno, legendární český režisér Václav Vorlíček. Právě tvůrce Dívky na koštěti či Tří oříšků pro Popelku chtěl Zlatovlásku přivést na velké plátno. Během příprav ovšem režijní ikona zemřela. „Bohužel právě v té době pan Vorlíček odešel, takže byť bylo všechno připravené, natáčení se nerealizovalo. Až doteď,“ vysvětluje producent Viktor Krištof, jenž snímek chystal i se svým bratrem Borisem a jejich společností Three Brothers.
Zlatovláska
AI
64%
Po 10 letech se za pomoci scenáristky Lucie Konášové, která je podepsaná např. pod prvním Andělem Páně, celý materiál zrevidoval a byl více přizpůsoben mladé generaci. Od nejznámější české Zlatovlásky se proto bude snímek v mnohém lišit a místo pohádky postavené na hudbě dostaneme výpravnější dobrodružnou podívanou, která se má více soustředit na vizuál a zvířata.
Jedna osoba však bude obě verze spojovat – samotný Petr Štěpánek. Nemusíte se ale bát, známý český herec nebude hrát o půl století staršího Jiříka, v novince si totiž zahraje roli hodného krále, kterou naposledy ztvárnil Ladislav Pešek. K natáčení Zlatovlásky se pak herec vrací po 52 letech. „Tento scénář je samozřejmě trochu jiný a moc se mi na něm líbí, že počítá s velkým množstvím zvířat, která navíc mluví. I tady si jde Jiřík pro Zlatovlásku, ale doprovází ho zvířátka,“ objasnil oblíbený pětasedmdesátiletý herec.
Zlatovláska (2025)
Zlatovláska (2025) | Three Brothers Production/Jiří Jevický
Štepánka pak ve slavné roli vystřídá začínající herec Tomáš Weber, jenž bude mít co dělat, aby v očích diváků dokázal navázat na svého předchůdce. Sám si ovšem myslí, že se tyto dvě role i smaotné filmy nedají srovnávat. „Před castingem jsem si nastudoval původní text Karla Jaromíra Erbena i pohádku z roku 1973, ale nejvíc mi pak samozřejmě dal skvělý scénář Lucie Konášové, který je hodně návodný,“ dodal herec.
V dalších rolích pak diváci uvidí např. Marka Lamboru, jenž se tak po Princezně zakleté v čase objeví v další pohádce, Jasmínu Houf či Jána Jackuliaka. I přesto, že se moderní verze bude soustředit zejména na dobrodružství a zvířata, hudba bude i zde hrát důležitou roli a měli bychom dostat novou variaci právě na píseň Zlatovlásko, krásko…
Zlatovláska však není jedinou klasickou českou pohádkou, která se chystá do kin. Na cestě je i animovaná Pyšná princezna, která už před několika měsíci odtajnila první záběry:
Pyšná princezna: making of | Česká televize
Podívejte se na žebříček nejlepších českých pohádek podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Bioscop