Vítání nového Bonda se odkládá. Hlavní kandidát se konečně vyjádřil a zchladil spekulace

Vítání nového Bonda se odkládá. Hlavní kandidát se konečně vyjádřil a zchladil spekulace
Skyfall | MGM
Daniel Craig si poslední martini protřepal před třemi lety, Bonda v jeho podání už neuvidíme a producentka Barbara Broccoli si se jmenováním nástupce dává načas. Internet mezitím hýří liberálními i extrémními názory reagujícími na různá zákulisní prohlášení, která vyzdvihují proměnlivou náturu špionážní série z pera Iana Fleminga a její reflexi společenských a kulturních aspektů. Mnozí podporují, mnozí se naopak obávají obsazení afroamerického herce, které by dle zastánců podpořilo woke kulturu, popřípadě by rozšířilo oblast zájemců o reálné tajné služby, jimž Bond dělá v Británii největší reklamu.
Aaron Taylor-Johnson
Aaron Taylor-Johnson

Herec

To se týká i případného obsazení ženy, k čemuž se však zatím neschyluje. Johnson je vzhledem k nízkému věku a optimálním dispozicím dlouhodobým favoritem a zprávy o jeho blížícím se podepsání vyvolaly veskrze pozitivní ohlasy. Jenže pokud je na nich něco pravdy, herec zůstává tajnůstkářský. „Můžu mluvit pouze o věcech, které budu uvádět a diskutovat. Takže o Kaskadérovi, Nosferatu, Lovci Kravenovi,“ vyjmenoval Johnson své nadcházející premiéry z kolekce akční komedie, upírského hororu a nepřístupné marvelovky ze stáje Sony. „Nemyslím si, že bych od někoho potřeboval nalajnovat budoucnost. Řekl bych, že si se vším zvládnu poradit lépe sám,“ navázal na loňský rozhovor pro Esquire, v němž vyzdvihl samostatný rozhodovací proces.
Právě letošní přijetí tří očekávaných filmů, v nichž herec ztvárňuje výrazné či přímo hlavní úlohy, může budoucí dění kolem Bonda osvětlit. Johnson dosud není hollywoodskou hvězdou první velikosti, což bylo pro všechny bondovské představitele esenciální. Pokud zaznamená další kariérní posun, Broccoli se možná začne poohlížet po někom jiném. Nehledě na to, že sám herec o naverbování do služeb Jeho Veličenstva za každou cenu netouží.
Dr. No
Dr. No | MGM
Potvrzují se tedy spíš slova hlavní producentky z minulého měsíce, kdy Broccoli zamítla možnost, že by se přípravy dalšího filmu jakkoli pohnuly. „Neděje se nic,“ řekla úsečně. To se v dané branži sice snadno změní, ale Bond evidentně nemá kam spěchat. Úspěšně likviduje superpadouchy a svádí ženy od roku 1962, kdy se uvedl filmem Dr. No, a po vydatných proměnách v devadesátých a hlavně nultých letech se na komplexní významové možnosti dalšího vývoje zjevně položí značný důraz. Šanci má tedy stále i Henry Cavill, jehož by asi ihned přijala většina fanoušků Flemingova díla a jeho 26 celovečerních adaptací.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Movieweb, Rolling Stone