Rozdíly mezi knižní a filmovou Dunou: Jakých postav jsme se nedočkali a koho potkal jiný osud?

Rozdíly mezi knižní a filmovou Dunou: Jakých postav jsme se nedočkali a koho potkal jiný osud?
Duna: Část druhá | Warner Bros.
Oblíbený režisér se sice nechal už před premiérou prvního filmu slyšet, že chce být Herbertovu dílu co nejvíce věrný a splnit sen všem čtenářům, které např. Lynchova Duna zklamala. Jenže i přes slova o co největší věrnosti se tvůrce několika změnám nevyhnul. Zatímco v prvním díle šlo většinou spíše o kosmetické úpravy, jež mezi fanoušky zase tak velkou bouři neudělaly, v případě velkolepé druhé části, která aktuálně dobývá kina, už jsou některé obměny přeci jen zásadnější. A ne všem příznivcům předlohy jsou při chuti. My zde tedy probereme několik věcí, které Villeneuve v prvním a druhém díle změnil. Následující řádky a zejména video samozřejmě obsahují spoilery k filmům i Herbertově knize.
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
92%

Zjednodušení příběhu a postav

Nejvýraznějším rozdílem mezi filmem a knihou je zjednodušení příběhu a postav pro potřeby filmové adaptace. Kniha je známá svou složitostí, včetně detailního politického intrikaření, filozofických a náboženských témat, a rozsáhlého budování světa. Film musí z těchto prvků vybrat a zjednodušit, aby se vešel do omezeného časového rámce.

Vyprávění perspektiva

Předloha používá mnoho vnitřních monologů a myšlenek postav, aby čtenáři předala jejich motivace a pocity. Film se spoléhá více na vizuální zobrazení a dialogy, což znamená, že některé nuance v myšlení a motivacích postav mohou být ztraceny nebo musí být představeny jinak.

Vizuální zpracování

Jednou z nejvýraznějších výhod filmu je jeho vizuální zpracování. I když Herbert ve své knize podrobně popisuje svět Arrakis, jeho písečné duny, obyvatele a ekosystém, film přináší tyto popisy k životu pomocí moderních vizuálních efektů a designu. Vizuální zpracování může poskytnout divákům bezprostřednější a emotivnější zkušenost.
Podívejte se na video, které rozdíly rozebírá detailněji.
Duna: Část druhá "Co bylo v knize jinak" | Kinobox

Změny v postavách

Ve filmu byly některé postavy změněny nebo upraveny ve srovnání s knihou, buď v jejich roli v příběhu či dokonce i v jejich pohlaví. Například postava Dr. Kynese, planetologa na Arrakisu, je ve filmu představena jako žena, zatímco v knize je to muž. Tyto změny byly provedeny z různých důvodů, včetně snahy o diverzifikaci obsazení a aktualizace příběhu pro současné publikum.

Vynechání a přidání

Film musel z důvodu omezeného časového formátu vynechat některé scény z knihy, zatímco jiné scény byly přidány nebo rozšířeny, aby lépe vyhovovaly vizuálnímu a narativnímu stylu filmu. To zahrnuje rozšíření některých akčních scén a zjednodušení či vynechání některých složitějších politických a filozofických diskuzí. Všechny body zmíněné v článku jsme více dopodrobna a na konkrétních případech postav rozebrali v našem videu.
Už jste viděli druhou Dunu? Nezapomeňte ji ohodnotit na Kinoboxu!
Zdroj: Kinobox