Krokodýli v Indianu Jonesovi se chovali úplně špatně. A vlastně to ani krokodýli nebyli

Krokodýli v Indianu Jonesovi se chovali úplně špatně. A vlastně to ani krokodýli nebyli
Indiana Jones a Chrám zkázy | Lucasfilm Ltd.
Konkrétně máme na mysli závěrečnou akční pasáž odehrávající se na visutém mostě. Ozbrojení nepřátelé se blíží k Indymu z obou stran a řeka pod mostem skýtá další problém – hladové krokodýly čekající na jakoukoli masitou krmi, jež z mostu spadne dolů. A právě tohle podle odborníka na krokodýly a aligátory Franka Robba, s nímž web Insider provedl důkladný video rozhovor, rozhodně nesedí.
Indiana Jones a chrám zkázy
Indiana Jones a chrám zkázy
83%
Plazi vyskytující se ve filmu, totiž nejsou krokodýli, nýbrž aligátoři, které bychom však v indické volné přírodě (kde se závěr filmu odehrává) hledali marně. Ba co víc, divoce žijící aligátoři by se prý určitě nechovali právě tak, jak je zobrazeno ve filmu, a Robbovi bylo tudíž hned jasné, že šlo o krotká zvířata půjčená ze zoo.
Indiana Jones a Chrám zkázy
Indiana Jones a Chrám zkázy | Lucasfilm Ltd.
„Má se to odehrávat v Indii, ukazují tam ale americké aligátory. Takže mají špatně už samotný druh. Navíc je vidět, že tato zvířata jsou zvyklá jíst společně. Aligátoři v přírodě se ale o jídlo nedělí, to se prostě neděje,“ řekl Robb.
Aspoň jednu věc však Robb pochválil, a to aligátoří cupování oblečení. Jak aligátoři, tak krokodýli totiž prý nemají problém strávit v podstatě cokoli. „Jedí i kosti. A když dovedou strávit je, tak kus oblečení nepředstavuje žádný problém,“ řekl.
Indiana Jones a Chrám zkázy
Indiana Jones a Chrám zkázy | Lucasfilm Ltd.
Stojí přitom za zmínku, že právě tyto momenty, v níž údajní krokodýli trhají části oblečení nepřátelských domorodců, se podílely na tom, že si mnoho rodičů stěžovalo na krutost snímku. Film byl totiž v zámořských kinech označen ratingem PG čili širokou přístupností i pro dětské diváky. Steven Spielberg své dílo hájil s tím, že pořád jde o akční dobrodružství, jež i bez hektolitrů krve musí vytvářet určité drama, a tak právě tento snímek stál za zrodem dnes nejběžnějšího ratingu PG-13, stojícího mezi téměř nezávadným PG a už vcelku odvážným R.
I když tedy krokod… pardon, aligátoři, na plátně nikoho přímo nesežrali a jejich vzezření i chování vzbudilo u odborníka nespokojenost, jejich scény se do povědomí většinového publika zapsaly hodně hluboko. Dobrodružství Indiana Jones a chrám zkázy můžete momentálně vidět na platformách Disney+ a SkyShowtime.
Podívejte se i na náš žebříček nejlepších dobrodružných filmů, kde se na přelomu první a druhé desítky vyskytují jiné dva díly jonesovské série.
Zdroje: Insider, SlashFilm