Režisér Kmotra ukazuje první střípek z vysněného mega filmu. Chystá ho uvést v Cannes

Režisér Kmotra ukazuje první střípek z vysněného mega filmu. Chystá ho uvést v Cannes
Kmotr | Paramount Network
Coppola byl v sedmdesátkách víc než jen režisérem. O něco starší než aspirující tvůrci jako Steven Spielberg a George Lucas, Coppola vystupoval jako jejich mentor zasazující se o výrobu filmů mimo omezující studiový systém. Jeho společnost American Zoetrope se však ukázala být utopickým snem, a přestože Coppola rozbil bank se dvěma díly Kmotra, jeho představa absolutního autora s blockbusterovými produkcemi nesouzněla. Patrné to bylo už při pekelném natáčení válečné Apokalypsy, které štábu na Filipínách nachystalo podmínky srovnatelné se samotnou válkou a Martina Sheena málem připravilo o život.
Megalopolis
AI
68%
Coppola přesto vstoupil do osmdesátek jako megastar, jejíž ego rázem splasklo poté, co ohromující muzikál One from the Heart v kinech zcela zkolaboval. Režisér si nadělal dluhy, jež poté dlouhodobě splácel výrobou menších filmů, z nichž minimálně Dravé ryby a Ztracenci mají kultovní pověst. Naposledy převedl své vizionářství v komplexní transtextuální adaptaci Drákuly.
Megalopolis mělo přijít na řadu po přelomu tisíciletí, kdy vznikaly rozsáhlé storyboardy a rozběhlo se první kolo hvězdného castingu. Po 11. září ovšem výroba snímku, v němž architekt po katastrofě buduje utopickou verzi New Yorku, zkrátka nebyla přípustná. Coppola se k projektu na vlastní pěst vrátil roku 2019, rozpočet v hodnotě 120 milionů dolarů zalátal sám a nakonec sehnal působivé obsazení, jemuž vévodí Adam Driver, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Laurence Fishburne, Jon Voight nebo Nathalie Emmanuel.
Megalopolis
Megalopolis | American Zoetrope
Snímek inspirovala řada knih od proslulých antropologů, sociologů či politologů, jména některých postav se odvodily od reálných osobností starověkého Říma jako Caesar či Cicero. Coppola ostatně na Instagramu prozradil, že patří k sortě lidí, jimž myšlenky na římskou říši kolují hlavou každý den. Loni se psalo o druhé Apokalypse, neboť rozpočet údajně bobtnal a několik členů štábu včetně produkčního designéra či šéfa trikového oddělení odstoupilo. Adam Driver ovšem zvěsti o zákulisním boji popřel a natáčení nazval jedním z nejlepších, jakých se kdy účastnil.
Megalopolis, které inspirovalo také němé sci-fi Fritze Langa Metropolis, momentálně láká distribuční společnosti první oficiální fotografií. Tmavá scenérie kombinuje tradiční i moderní architekturu a vévodí jí poničená socha, přičemž prostor má okázalou symetrickou kompozici.
Podle informací World of Reel Coppola usiluje o protlačení filmu do soutěžní sekce v Cannes. Režisér má s festivalem bujaré zkušenosti a minimálně dvakrát se s organizátory škorpil kvůli uvedení svých projektů. Apokalypsu chtěl za každou cenu poslat do soutěžní sekce, i když ještě neměla kompletní postprodukci. Tehdy mu vyhověli. O třicet let později nepochodil s dramatem Tetro, jež do hlavní soutěže nezařadili, a snímek tak do Cannes vůbec neputoval.
Francis Ford Coppola - Srdce temnoty: režisérská apokalypsa
Francis Ford Coppola - Srdce temnoty: režisérská apokalypsa | Triton Pictures
Odmítnutím Megalopolis by však organizátoři šli proti sobě, neboť zájem o Coppolův definitivní projekt bude minimálně mezi cinefilním festivalovým publikem značný. Pokud film sklidí pochvaly, může mít snadnější cestu k sehnání distributora. Jestliže však pohoří, legendární filmař se dozajista rozloučí s nechvalně známým propadákem.
Coppolovy filmy samozřejmě najdete i vžebříčku nejlepších filmů podle databáze Kinoboxu. Podívejte se, jak jsou vysoko.
zdroj: World of Reel, Collider