Útok patnáctimetrové ženy v režii Tima Burtona. Slavný režisér přetočí béčkový škvár

Útok patnáctimetrové ženy v režii Tima Burtona. Slavný režisér přetočí béčkový škvár
Pozor, obří žena! (1993) | HBO
Právě její účast vzbuzuje upřímnou zvědavost. Flynn se proslavila jako autorka temných „true crime“ příběhů s protagonistkami, jejichž záměry reflektují společenskou hamižnost, nevypočitatelnost a senzacechtivost. Zmizelá je i díky filmové adaptaci Davida Finchera z roku 2014 jejím nejslavnějším dílem. Skvěle se prodávala také kniha Temné kouty, která se po nezdařené adaptaci z roku 2015 dočká seriálové verze, a Flynn dohlížela rovněž na úspěšnou sérii Ostré předměty (2018) dle vlastní předlohy.
Attack of the 50 Foot Woman
Attack of the 50 Foot Woman
48%
Kariéra Tima Burtona zase překypuje gotickými motivy, fantaskními světy a vyznáváním lásky kinematografii. Jeho díla jsou často temná, ale většinou si drží komický balanc a pomrkávají na obeznámené publikum. Attack of the 50 Foot Woman je jistě záležitostí pro fajnšmekry a vypráví absurdní příběh bohaté ženy (Allison Hayes), jejíž záletný muž s ní žije pouze pro peníze. Když na venkově přijde do kontaktu s mimozemskou bublinou, získá nadpřirozené rozměry a s nevěrným manželem si to štráduje vyřídit přes hory i elektrická vedení.
V jádru tak stojí narušená hrdinka, která se posléze mění v monstrum. Tento aspekt by Flynn mohla ve scénáři prozkoumat mnohem hodnotněji než originál, jenž spoléhal hlavně na zadní a přední projekce a zmenšené městské kulisy, které Hayes mohla cupovat. O nic lépe si nevedl ani dosud jediný televizní remake z roku 1993 s Daryl Hannah a Danielem Baldwinem, přičemž loňská lechtivá parodie Útok obří krasavice už směřuje do trochu jiného koutu průmyslu.
Attack of the 50 Foot Woman (1958)
Attack of the 50 Foot Woman (1958) | Allied Artists Pictures
Burton nicméně vstupuje do známých šlépějí, v nichž ho má mnoho fanoušků a fanynek nejraději. Opět se sám ponoří do námětu typického pro legendárního neumětela Edwarda D. Wooda jr., jemuž Burton vysekl obdivnou poctu v Edu Woodovi s Johnnym Deppem. Režisér vždy obdivoval entuziasmus tvůrců bez prostředků i zjevného talentu, na nichž přitom stojí samotná esence padesátkových monster movies. Spojení takového odkazu s psychologickým uvažováním Flynn směřuje k ojedinělému experimentu, co dnes opravdu nevznikají.
Burton rovněž uvede druhý díl své klasické hororové komedie Beetlejuice, jenž dostal první plakát s datem premiéry (6. září 2024), ponese název Beetlejuice Beetlejuice a zahraje si v něm hvězda Wednesday Jenna Ortega.
zdroje: Variety, Slash Film