Mistr Dartha Vadera měl prý aspoň jednu dobrou vlastnost. I když poněkud pochybnou

Mistr Dartha Vadera měl prý aspoň jednu dobrou vlastnost. I když poněkud pochybnou
Palpatine/Darth Sidious | Disney
Ve velkém rozhovoru pro časopis Empire se v roce 2019 o této postavě rozpovídal Ian McDiarmid, skotský filmový a divadelní herec, který figuru ztvárnil v první, druhé, třetí, páté, šesté a deváté epizodě – tedy pokaždé, když se Palpatine objevil na stříbrném plátně.
Palpatine/Darth Sidious
Palpatine/Darth Sidious | Disney
„Skvělá věc na hraní Palpatina je, že v první a ve druhé epizodě jde zjevně o pokryteckého politika, takže je co hrát. A pak je tu temná osoba v černém hábitu, která se zjevuje. Je jako zhmotnělý kus zla. Žádné rysy, díky nimž bychom ho mohli vzít na milost,“ řekl McDiarmid. Připomněl tak, že na Palpatinovi opravdu nemůžeme mít rádi zhola nic. Dokonce i Darth Vader v sobě ve finále šesté epizody dokáže najít hluboko pohřbenou lidskost, koneckonců celá prequelová trilogie je o jeho postupném a tragickém přesunu k temné straně síly.
Jedna výjimka v negativním nahlížení na Palpatina však podle McDiarmida možná přece jen existuje. Ve třetí epizodě totiž vypráví Darthu Vad… tedy tehdy ještě Anakinu Skywalkerovi (Hayden Christensen) příběh o svém mistrovi jménem Darth Plagueis. Dvojice Sithů v tu chvíli sedí v divadle a vcelku laxně sleduje operní představení (podle doprovodných materiálů nazvané Jezero olihní). Podle McDiarmida, velkého vyznavače divadelních prken, se však jedná o důkaz, že jeho nejslavnější filmová postava je téměř „patronem umění“.
Palpatine/Darth Sidious
Palpatine/Darth Sidious | Disney
Můžeme samozřejmě pochybovat, zdali obliba tanečních a hudebních vystoupení či perfekcionismus ohledně výzdoby v Palpatinově pracovně odčiňuje zničení demokraticky poklidné republiky a nesčíslné množství zavražděných bytostí napříč celou galaxií, není však pochyb o tom, že Ian McDiarmid si jakožto charakterní herec musel najít nějaký způsob, jak na absolutně a bezvýhradně zlé postavě najít aspoň určité kvality. Souhlasíte s nimi?
Všechny epizody Hvězdných válek najdete na platformě Disney+. Některé z nich se dokonce objevují i v našem žebříčku nejlepších filmů této streamovací služby.
zdroje: Empire, SlashFilm