Nedoceněná hororová pecka Roberta Rodrigueze Fakulta se dočká remaku

Nedoceněná hororová pecka Roberta Rodrigueze Fakulta se dočká remaku
Fakulta | Miramax
Fakulta
Fakulta
72%
Snímek s rozpočtem 15 milionů dolarů si sice nevedl přímo zle (celosvětové tržby byly 63 miliony), Vřískot nicméně vyšel na stejné peníze a vydělal třikrát tolik. Fakulta navíc měla vlažnější recenze, takže se na ni záhy po premiéře zapomnělo. Teprve až postupem let se z téhle středoškolské variace na Invazi lupičů těl (1956) stal malý kult, na který fanoušci a fanynky žánru nedají dopustit. Ostatně, Williamson byl tehdy ve vrcholné formě, takže film obsahuje obrovské množství hlášek a nápaditých řešení situací a Rodriguez sypal jeden režijní nápad za druhým (tehdy ještě svou tvůrčí energii zbytečně nedrolil dětskými filmy pro celou rodinu). Výsledkem je originálně pojatý teenagerovský horor, který je z podobného ranku jako například Chata v horách (2011) nebo Všechno nejhorší (2017).
Ve Fakultě se musí nesourodá skupinka studentů spojit, když zjistí, že na jejich střední škole začali řádit mimozemšťani a postupně ovládají těla učitelů. V obsazení se sešli Elijah Wood, Jordana Brewster, Josh Hartnett, Clea DuVall, Laura Harris, Salma Hayek, Famke Janssen, Shawn Hatosy, Christopher McDonald, Bebe Neuwirth, Jon Stewart nebo Robert Patrick. Na takovou sestavu je radost se dívat, takže to nová verze, již produkčně připravuje sám Rodriguez, nebude mít lehké.
Fakulta
Fakulta | Miramax
Koneckonců i nový scenárista se bude muset vyrovnat s Williamsovým odkazem. Autoři nových Vřískotů to sice zvládli, přesto nelze u nových dílů ignorovat to, že jim chybí jistá údernost a nepředvídatelnost, jakou Willams jako autor disponuje. A nová Fakulta bude čelit tomu samému.
Víc o remaku v tuhle chvíli bohužel nevíme. Než na něj dojde, určitě doporučujeme dohnat stylový originál (pokud jste neměli tu čest). S českými titulky je dostupný v nabídce SkyShowtime.
A pokud jde o Kinobox žebříček nejlepších hororů na SkyShowtime, Fakulta tam zaujímá 17. místo.