Disneyho korektní Sněhurka nakrkla konzervativní společnost. Chystá se odveta v duchu tradic

Disneyho korektní Sněhurka nakrkla konzervativní společnost. Chystá se odveta v duchu tradic
Snow White and the Evil Queen | Bentkey
Snímek se vysmívá nadcházející filmové Sněhurce, v níž titulní roli ztvárnila Rachel Zegler (West Side Story) a zlou královnu si zahrála Gal Gadot (Wonder Woman). Disney tak pokračuje v modernizování své animované knihovny a tentokrát má v šuplíku pořádné změny, s nimiž se mnozí nesmíří.
Snow White and the Evil Queen
Snow White and the Evil Queen
Bouři nevole způsobily uniklé fotografie ze zákulisí, na nichž komparzisté pózují v kostýmech titulních hrdinů a hrdinek. Pozornosti neušla výška, gender a etnicita jednotlivých postav, které už s původně popsanými trpaslíky nemají nic společného. Zegler, americká herečka kolumbijského původu, rovněž neodpovídá popisu princezny jako dívky se sněhově bílou pletí. Na TikToku se navíc loni vynořily hereččiny starší komentáře, v nichž se zasazuje o radikální uchopení zastaralé pohádky.
V rozhovoru pro Entertainment Weekly Zegler řekla, že původní Sněhurka z roku 1937 je „extrémně zastaralá v otázkách postavení žen ve světě a hierarchie moci“. V jiném rozhovoru pro Extra TV zase poukázala na to, jak se dřív upínala pozornost na Sněhurčinu milostnou linii a lásku k muži, jenž ji v podstatě pronásledoval. „Bylo to divné a tentokrát jsme to vynechali,“ potvrdila s tím, že nová verze prozkoumá hrdinčinu vnitřní cestu k objevení sebe sama. Sněhurka nebude snít o lásce, nýbrž o tom, jak naplní svůj potenciál a stane se odvážnou vůdkyní.
Snow White and the Evil Queen: teaser trailer | Bentkey
Někteří lidé se proti ní a celému projektu hlasitě vyhranili. Ať už jde o uctívače klasiky, kteří argumentují neúctou k původnímu zdroji a tradicím, nebo o různé konzervativce či homofoby poukazující na pseudofeminismus. A následně na změnu mytologie spočívající v obměně aspektů postav, které odkazují na nějakou jinakost, ať už se týká genderu, etnicity, zdraví či jiného aspektu sociální stratifikace.
Snow White and the Evil Queen má být uctivým zpracováním, i když z první upoutávky se toho příliš nedozvíme. Video působí jako několik záběrů National Geographic namontovaných na představení hrdinky v podání youtuberky Brett Cooper s pořádně zdůrazněným obočím. Společnost Daily Wire produkuje zejména podcasty a radiové show, do nichž jako host zamířil také konzervativní republikán a bývalý prezident USA Donald Trump. Z produkovaných filmů stojí za zmínku thriller Shut In od režiséra D. J. Carusa (Disturbia) nebo western Terror on the Prairie. První zmíněný titul byl uvedený pouze na YouTube, ale v červnu 2022 společnost odstartovala streamovací platformu DailyWire+.
Tam by měla Sněhurka vyjít v průběhu příštího roku a spoluzakladatel Jeremy Boreing projekt ohlásil během veřejného představení nové dětské služby Bentkey, která chce konkurovat Disney+ v době, kdy konzervativcům dochází s tvorbou Myšákova studia trpělivost. „Vybudovat Disneyho zabralo sto let,“ prohlásil Boreing. „Nejsme na úrovni dnešního Disneyho, ale časem se můžeme vypracovat v to, čím dřív býval – malé studio s velkými myšlenkami a odvahou je následovat. I když stále používají Waltovo jméno, svůj odkaz dávno zradili a opustili,“ nepochybuje.
Sněhurka a sedm trpaslíků
Disneyho Sněhurka a sedm trpaslíků v zákulisí | Daily Mail
Podobné stanovisko má i bývalý Disneyho designér David Hand, syn jednoho z režisérů původního animáku. Ten se v srpnu pro The Telegraph sice zdržel kritiky konkrétních osob, ale Disneyho chystanou Sněhurku smetl ze stolu. „Jedná se o zcela odlišný koncept, s nímž nesouhlasím. A nepochybuji, že by se nelíbil ani mému otci a Waltovi,“ rozpovídal se o projektu, který podle něj zneuctil dřívější úspěch. „Přemýšlí tak radikálně. Mění příběh i vývoj postav. Považuji trochu za urážku, co udělali s několika klasickými filmy… Walt s tátou se jistě obrací v hrobě,“ uzavřel svou kritiku.
Disneyho Sněhurka do kin zamíří 22. března 2024. Těžko říct, zda všechen ten humbuk zvýší zájem a zajistí lepší tržby než v případě letošní Malé mořské víly, která čelila obdobným štvavým postojům. Konkurenční projekt od DailyWire+ moc lidí neuvidí, zřejmě jde hlavně o recesi s minimálním produkčním zázemím.
zdroje: The Hollywood Reporter, Entertainment Weekly, Variety

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.