Lex Luthor jako Hannibal Lecter? Slavný herec se Mlčení jehňátek zalekl a prodal práva

Lex Luthor jako Hannibal Lecter? Slavný herec se Mlčení jehňátek zalekl a prodal práva
Mlčení jehňátek | Orion Pictures
A může za to Gene Hackman. Jedna z největších hvězd 70. let díky filmům jako Francouzská spojka (1971), Rozhovor (1974) nebo Superman (1978), kde ztvárnila hlavního záporáka Lexe Luthora, si i v následující dekádě připisovala výrazné role. Filmy Hráči z Indiany (1986) nebo Hořící Mississippi (1988) dnes nejsou tolik známé, přesto se díky nim Hackman udržoval mezi hollywoodskou smetánkou. A právě tehdy, tedy koncem 80. let, zatoužil i po debutu na režisérské stoličce.
Hořící Mississippi
Hořící Mississippi | Orion Pictures
Pro něj si vybral skutečně nelehkou látku. Měl se jím stát bestseller Thomase Harrise Mlčení jehňátek z roku 1988. „Jde o jednu z nejfilmovějších knih, jaké jsem kdy četl. Jak jsem ji procházel, okamžitě se mi v hlavě začal odehrávat film,“ vyprávěl Hackman v rozhovoru pro časopis Empire poté, co koupil práva na zfilmování knihy. A to ještě před jejím oficiálním vydáním. Věci se daly do pohybu celkem rychle, bez ohledu na relativní neúspěch předchozí adaptace Harrisova hannibalovského příběhu. Lovec lidí z roku 1986 představil v roli geniálního kanibala Briana Coxe a navzdory nesporným kvalitám snímku se o žádný hit nejednalo.
Gene Hackman
Gene Hackman

Herec, Účinkující

Společnost Orion Pictures, jež vlastnila práva společně s Hackmanem, najala na adaptaci scénáře Teda Tallyho, který později na spolupráci s chváleným hercem moc dobře nevzpomínal. Nebylo totiž jasné, zda Hackman bude chtít ztvárnit Lectera, nebo jestli ustoupí do pozadí a zahraje si vedlejší part zkušeného agenta Crawforda, případně zdali se bude věnovat pouze režii.
Nakonec však sešlo z jakéhokoli zapojení Hackmana do projektu. Nejpravděpodobnější vysvětlení jsou dvě – buď se zkušený umělec bál, že po natočení dalšího temného thrilleru hned po Hořící Mississippi bude jednoznačně zaškatulkovaný, anebo za to může jeho dcera. Ta si prý Harrisovu románovou předlohu přečetla a zakázala otci, aby se na tak krutém filmu podílel. V každém případě Hackman z projektu ještě během psaní scénáře vycouval a odprodal práva Orion Pictures.
Mlčení jehňátek
Mlčení jehňátek | Orion Pictures
Projekt se však naštěstí (a vcelku překvapivě) nerozpadl. Orionu se podařilo na režii najmout Jonathana Demmeho, s nímž firma už několikrát úspěšně spolupracovala, a navzdory režisérově nezkušenosti s daným žánrem to dopadlo nadmíru dobře. Demme, Tally i herečtí představitelé Jodie Foster a Anthony Hopkins získali Oscara, ale ani Hackman nemusel litovat. O rok později totiž obdržel svého druhého Oscara za vedlejší roli ve westernu Nesmiřitelní (1992) a během poslední dekády své bohaté herecké kariéry si připsal ještě několik výrazných úloh.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle hodnocení uživatelů a uživatelek Kinoboxu. Schválně, kdo je na prvním místě?