Získá druhého Oscara? Angelina Jolie jako operní diva v režii mistra filmových biografií

Získá druhého Oscara? Angelina Jolie jako operní diva v režii mistra filmových biografií
Maria | Fabula Pictures
Maria
Maria
Larraín tímto projektem zkompletuje svou životopisnou trilogii, která zahrnuje snímky Jackie (2016) o vdově po zavražděném prezidentovi JFK, a Spencer (2019) o princezně Dianě. Oba snímky vynesly oscarové nominace herečkám Natalii Portman a Kristen Stewart. Scénář ke Spencer obstaral Steven Knight (Peaky Blinders), jenž napsal také nadcházející Mariu. Ta má úzké historické vazby na Jackie, neboť miliardář Aristoteles Onassis, jemuž Callas věnovala všechny krásné i hořké myšlenky ze sklonku jejího života, se po krátké známosti oženil právě s Jacqueline Kennedy.
Maria Callas
Maria Callas | REPORTERS ASSOCIES / Getty Images
Maria se zaměří na poslední dny zpěvaččina života, kdy dříve obdivovaná a skvěle oblékaná žena sotva vycházela ze svého pařížského bytu. Půjde tedy o přikreslené převyprávění skutečnosti, jež dá Angelině Jolie jistou svobodu v emocionálním uchopení psychicky zlomené osobnosti. S tím má ostatně zkušenosti, dosud jediného Oscara získala za roli institucionalizované sociopatky Lisy Rowe v dramatu Narušení (1999), jež vzniklo na motivy memoárů Susanny Kaysen.
Pro Larraína, jenž letos v Benátkách uvedl hororovou satiru Hrabě, se jedná o vysněný projekt. Roku 2022 pro IndieWire tvrdil, že daný film skýtá ojedinělou možnost, jak propojit jeho lásku ke kinematografii a opeře. Před startem produkce dál hýřil nadšením a v tiskovém prohlášení vyzdvihl Knightův scénář i precizní přípravu Angeliny Jolie. Ta režisérovo dílo obdivuje a ke zpěvaččinu odkazu hodlá přistoupit co nejzodpovědněji.
Maria
Angelina Jolie jako Maria Callas | Fabula Pictures
Snímek je nezávislou produkcí, která od stávkující herecké organizace SAG-AFTRA dostala povolení k odstartování natáčení. Lokace zahrnují třeba Paříž, Budapešť, Milán či Řecko. Vedle Jolie se objeví také Kodi Smith-McPhee, jenž obdržel oscarovou nominaci za citlivé drama Síla psa. Kostýmy odpovídají reálným předobrazům a několik jich dodala archivní kolekce návrháře Massima Cantini Parriniho, samozřejmě bez jakékoli nově přidané zvířecí srsti.
zdroje: IndieWire, Variety