Postavil se Moskvě a jako jediný nepodepsal. Do kin míří Muž, který stál v cestě

Postavil se Moskvě a jako jediný nepodepsal. Do kin míří Muž, který stál v cestě
Muž, který stál v cestě | Bio Ilussion
František Kriegel byl poměrně kontroverzní politickou osobou. Lékař a politik se například roku 1948 podílel na komunistickém převzetí moci prostřednictvím složek ozbrojených lidových milicí. O dvě dekády později se stal jednou z předních tváří pražského jara, pokusu o socialistickou reformu. 21. srpna 1968 nicméně Československo obsadila vojska Varšavské smlouvy a tuzemské politické špičky Sověti unesli do Moskvy, kde měli na nátlak Brežněva podepsat souhlas s přítomností okupantů. František Kriegel byl jediným, kdo odmítl.
Muž, který stál v cestě | BontonFilm
Během následující normalizace byl ze všech veřejných funkcí odstaven a roku 1977 podepsal Chartu 77. Filosof Karel Kosík o činu Františka Kriegela z léta roku 1968 řekl, že je srovnatelný s prohlášením Mistra Jana Husa v Kostnici, když odmítl odvolat svou kritiku církve. I Kriegel se stal symbolem odvahy, roku 2015 obdržel od prezidenta Miloše Zemana in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy a nyní do kin míří film o jeho životě s názvem Muž, který stál v cestě.
Režisér snímku Petr Nikolaev má za sebou například Báječná léta pod psa, ...a bude hůř nebo válečné drama Lidice, tedy filmy, které reflektují naše moderní dějiny. Příležitost objevit se po delší době na filmovém plátně využil herec Tomáš Töpfer, který se ujal hlavní role. Celý projekt nicméně kazí spory scenáristy Ivana Fíly a producenta Miloslava Šmídmajera.
Muž, který stál v cestě nakonec do kin půjde. I proti vůli scenáristy
Téma14. 4. 2023
Muž, který stál v cestě nakonec do kin půjde. I proti vůli scenáristy
Je proto škoda, že se kvůli dohadům obou mužů zapomíná právě na odkaz politika Františka Kriegela, jehož odvážný čin dodnes inspiruje a jehož životní osudy ilustrují komplikovanost dějin 20. století.
Film Muž, který stál v cestě uvádí v rámci pražského maratónu například Kino Lucerna. To má Nikolaevovu novinku na programu od čtvrtka 25. května do 16. června.
zdroje: Kinobox, Kino Lucerna, Bio Illusion

Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?
Ostatní14. 5. 2023
Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?