Nejlepší bondovky jsou dnes Mission: Impossible, říká tvůrce knižní série Mladý Bond

Nejlepší bondovky jsou dnes Mission: Impossible, říká tvůrce knižní série Mladý Bond
Mission: Impossible Odplata - První část | Paramount Network
Autor, jemuž je nyní 64 let a má za sebou pět románů s mladým Bondem (děj začíná ve 30. letech minulého století), odpověděl v rozhovoru na otázku, jaká je nejlepší bondovka, překvapivě takto: „Není to ani bondovka. Dnes už Bonda překomplikovali. Nejlepšími bondovskými filmy jsou teď Missions: Impossible. Není tam žádný vnitřní život hrdiny, je to jen: ‚Vau! Podívejte se na tu budovu, rád bych na ni vylezl a vyhodil věci do povětří.‘“ Podle Higsona je základem bondovek užít si akci na velkém plátně.
Není čas zemřít
Není čas zemřít
  • Rakuten
  • Google Play
  • iTunes
81%
Úplně odstřelil poslední oficiální bondovku Není čas zemřít s tím, že je otravné sledovat v jednotlivých dílech příběh na pokračování: „Musíte předtím vidět jiné dva snímky, abyste věděli, kdo je kdo, a na to si můžete pomyslet: ‚Kašlu na to.‘ Udělejte novou misi v každé epizodě a nechte ho být Bondem.“ Jeho nejstarší třicetiletý syn mu prý při sledování Není čas zemřít řekl: „Měl jsem dojem, že tuhle bondovku dělali lidé, co se stydí za to, že dělají bondovku.“
Není čas zemřít
Není čas zemřít | MGM
Sám spisovatel k tomu říká: „Zbraně, auta, superpadouši a žena. K tomu M, Q, Moneypenny. 007 je fantazijní postava, která řeší věci pěstmi a nikdy moc nepřemýšlí.“ Higson tu artikuluje přání části konzervativních fanoušků a fanynek, aby Bond neměl city, nestárnul a byl nad věcí. V sérii se nemají řešit osudové spory a láska, Bond nemá být manželem a otcem. Je pravda, že Ethan Hunt má soukromí minimalizované a Tom Cruise se snaží stárnutí hrdiny zakrývat, jak to jen jde. Naopak se s postupujícím věkem pouští do stále těžších kaskadérských kousků.

Ty jsou nejen fyzicky náročné, ale i nesmírně komplikované na přípravu, testy, výpravu a často zničenou natáčecí techniku a použitá vozidla. Než totiž Cruise udělá něco naostro (a vždy důkladně jištěný ze všech stran), předcházejí tomu měsíce plánování a zkoušení.
Mission: Impossible Odplata – první část | Paramount Network
Higson svým prohlášením v mainstreamové tiskovině udělal reklamu blížícímu se sedmému dílu Mission: Impossible s podtitulem Odplata, která bude mít premiéru 13. července 2023. I tento megaprojekt je ovšem rozdělený do dvou částí a nesplňuje tak to, o čem mluví Higson.
Mission: Impossible Odplata – první část
Mission: Impossible Odplata – první část
  • O2 TV
  • Rakuten
  • Google Play
  • +2
82%
Navíc i partnerka Ethana Hunta už je několikátý díl stejná. Hunt vždy zachraňuje svět a velmi často mu hrozí smrt, není zcela nezranitelný. Navíc pracuje spíše v týmu a není takový individualista jako Bond, zcela mu chybí jeho nafoukanost a neposlušnost. Zatímco Bond byl ve „starých dobrých časech“ v posledku poslušným nástrojem britského impéria, Hunt byl vždy agentem mezinárodní organizace, které nejde o světovládu, ale o pouhou globální rovnováhu.
Je tedy otázka, jak konkrétně si ideálního Bonda představuje Higson, který se spokojuje s pohodlným retro popisem 30. let. Každopádně letos v květnu vydal první bondovský román, kde je agent v dospělém věku. Kniha se jmenuje On His Majesty's Secret Service (jako jeden z filmů) a vyšla na počest korunovace krále Karla III.

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?