Kokosy na trávníku. Šprýmař Taika Waititi přináší příběh nejhoršího sportovního týmu

Kokosy na trávníku. Šprýmař Taika Waititi přináší příběh nejhoršího sportovního týmu
Jeden gól | Searchlight Pictures
Pozoruhodnou cestu podceňovaných fotbalistů kvalifikační skupinou zmapoval už dokumentární snímek Další gól rozhodne z roku 2014. Waititi, jenž se na Novém Zélandu proslavil nezávislými komediemi jako Kluk nebo Hon na pačlověky, chystal filmovou dramatizaci od roku 2019. Tehdy už jej díky třetímu Thorovi a válečné satiře Králíček Jojo, která mu vynesla Oscara za nejlepší adaptovaný scénář, znal takřka celý svět.
Jeden gól
Jeden gól
62%
Waititi nejprve dokončil čtyřku Thora, v níž zcela popustil uzdu svému šílenému humoru, a nyní se konečně dostane na sportovní pohodovku z režisérova osvědčeného maorského prostředí. Next Goal Wins na první pohled působí jako fotbalová verze Kokosů na sněhu, přičemž Waititi utuží svůj raný trend spojování hollywoodského vyprávění s kulturou, již mnozí znají hlavně z exotických dokumentů.
Next Goals Wins: trailer | Searchlight Pictures
Michael Fassbender se ve vzácné komické úloze vydává na šílenou trenérskou misi a partu netalentovaných „exotů“, kteří za posledních sedmnáct let prohráli přes třicet soutěžních zápasů v řadě, musí vybičovat k životnímu výkonu. To znamená naučit je trefit branku a vsítit alespoň jeden gól. Trailer střižený do chytlavé melodie od skupiny ABBA vyzdvihuje především úsměvnou stránku jeho snažení, před nímž by možná ucukl i Ted Lasso. Waititi, jemuž se scénářem pomohl Iain Morris (Přizdis*áči), opět rozpoutá uragán vtipných situací a příběh ověsí zábavnými postavičkami, které publiku snadno přirostou k srdci.
Právě režisérova specifická tvůrčí osobnost a cit pro bezešvé začlenění lidskosti, o který ve schematickém Marvelu poněkud přišel, může z Next Goal Wins učinit úplně jinou, a přece esenciální komedii o sportovních loserech. Z ukázky vycítíme podobnosti s Trestnou lavicí a přímočarými sandlerovskými koncepty, avšak Waititi je dost zajímavý a uvědomělý tvůrce, aby do kin poslal instantní klasiku, která vyhoví všem generacím.
Přesvědčíme se 7. prosince 2023, kdy snímek startuje v tuzemských kinech. Vedle Fassbendera uvidíme ještě Elizabeth Moss, Anguse Sampsona a zřejmě i Armieho Hammera, jenž své scény dotočil předtím, než mu Hollywood zabouchl dveře před nosem kvůli obviněním ze sexuálního zneužívání partnerek a z náznaků kanibalismu.

Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?
Ostatní30. 4. 2023
Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?