Jim Carrey se vrátí do kin v roli, kterou kdysi označil za mučení a musel kvůli ní projít výcvikem agenta CIA

Jim Carrey se vrátí do kin v roli, kterou kdysi označil za mučení a musel kvůli ní projít výcvikem agenta CIA
Jim Carrey | Vittorio Zunino Celotto / Getty Images
Oním překvapivým ohlášeným pokračováním je Grinch 2, který právě dostal zelenou ve studiu Universal Pictures. Carrey se přirozeně vrátí v roli antihrdiny Grinche, nevrlého zeleného chlupáče, který žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vesnici Kdovice a k smrti nenávidí Vánoce.
Grinche natočil v roce 2000 Ron Howard (Rivalové, Třináct životů) podle osobité a oblíbené knihy Theodora Seusse Geisela a šlo o solidní hit. Snímek vyšel studio na 123 milionů dolarů a z pokladen celého světa si odnesl 345 milionů. Ještě o něco lépe si vedl animovaný reboot z roku 2018, který vydělal přes půl miliardy. O Grinche je tedy zájem, a protože Carrey díky Sonicovi zažil malý comeback, dává smysl, že si znovu nasadí zelený kostým. Přesto jde, minimálně z jeho strany, o velmi překvapivou volbu.
Grinch
Grinch | Universal Pictures
V roce 2014 v pořadu The Graham Norton Show Carrey na adresu Grinche uvedl, že jeho proměna trvala poprvé zhruba osm a půl hodiny. Když bylo hotovo, celý proces ho natolik vyčerpal a vytočil (konkrétně ho označil za ekvivalent pohřbívání zaživa), že vzteky prokopnul díru do zdi a chtěl na místě s rolí seknout. Producent Brian Grazer přirozeně nechtěl o hlavní hvězdu přijít, a tak najal agenta CIA, aby herce vycvičil v technikách překonávání mučení. Pro zvládnutí stresu Carrey navíc během nanášení masky jedl, co mu přišlo pod ruku, neustále měnil hudbu nebo kanály v televizi a ve velkém kouřil. Prostě dělal cokoli, aby se rozptýlil. Při samotném natáčení si pak neustále připomínal, že jde o film pro děti a dělá to pro ně.
Vzhledem k tomu všemu je proto velmi překvapivé, že se Carrey nechal ukecat k pokračování. Doba nicméně pokročila a je tedy dost možné, že tentokrát praktické efekty zastoupí CGI a herec nebude muset trávit hodiny v maskérně. Je nicméně otázkou, jestli pak výsledek bude stejně dobrý –⁠ první film ve velkém těží z Carreyho mimiky, která s maskou výborně fungovala.
To ale jen spekulujeme, protože nic konkrétního se v tuhle chvíli o Grinchovi 2 neví (včetně jména režiséra, scenáristy nebo data premiéry). Pokud se ale teprve nyní dávají kolečka do pohybu a ještě není hotový ani scénář, dá se očekávat, že budou v Universalu v rámci premiéry cílit na Vánoce roku 2024.

Kinolog: Maminky a padouši mají vždy pravdu. Alespoň v komiksových filmech

Marvelovské komiksy se rozrostly na třicet titulů. Druhý díl Black Panthera však postrádá původního hrdinu, nahradily ho hned čtyři hrdinky. A padouch je ještě méně padouchovitý než předtím.