Jedna z největších tragédií v dějinách lidstva na dosud nezveřejněných záběrech. Mrazení střídá fascinace a údiv

Jedna z největších tragédií v dějinách lidstva na dosud nezveřejněných záběrech. Mrazení střídá fascinace a údiv
Chernobyl: The Lost Tapes | HBO
K havárii v Černobylu došlo v roce 1986. Pouhých 130 kilometrů severně od Kyjeva vyslal reaktor k obloze paprsek radioaktivních trosek, kontaminované částice byly detekovány ve Švédsku ve vzdálenosti 1100 kilometrů a nad oblohou Velké Británie padal radioaktivní déšť. I dnes jde o jednu z pouhých dvou jaderných havárií, které jsou na mezinárodní stupnici jaderných událostí hodnoceny stupněm 7 (což je maximum), druhou je Fukušima.
Nové záběry v hodinu a půl dlouhém dokumentu poskytují vzácný pohled na život obyvatel nedalekého města Pripjať, z nichž většina byla evakuována a již se nikdy nevrátila. Ukazují zoufalou práci tisíců sovětských horníků, úředníků a techniků, kteří se snažili zabránit tomu, aby se katastrofa stala celosvětovou, a také těch, kteří chtěli incident utajit před zraky celého světa.
Chernobyl: The Lost Tapes
„Třicet šest let po výbuchu jaderného reaktoru v Černobylu nově objevené archivní záběry a rozhovory s pamětníky ukazují emotivní a strhující portrét rozsahu a závažnosti katastrofy a toho, kam až sovětská vláda zašla, aby nehodu ututlala, včetně vyslání vojáků k likvidaci škod,“ uvedla HBO.
Dokumentární film Chernobyl: The Lost Tapes bude na HBO Max k dispozici 22. června. Právě HBO v roce 2019 uvedla hranou minisérii Černobyl a získala za ni řadu prestižních ocenění.
jedna-z-nejvetsich-tragedii-v-dejinach-lidstva-na-dosud-nezverejnenych-zaberech-mrazeni-strida-fascinace-a-udiv
Chernobyl: The Lost Tapes | HBO

Tip redakce
V kinech má premiéru třetí díl Jurského světa, jenž volně navazuje na trilogii Jurský park z 90. let. Napadlo vás někdy, že dobrodružství s dinosaury je vlastně feministická antiutopie?