Čelisti: Neoficiální pátý díl série kradl všude možně a je jedním z nejvysmívanějších filmů všech dob.

Čelisti: Neoficiální pátý díl série kradl všude možně a je jedním z nejvysmívanějších filmů všech dob.
Cruel Jaws | Severin Films
Jen málo hollywoodských filmů se dlouhodobě těší většímu respektu než
Čelisti
Čelisti | 1975 Universal Pictures
první Čelisti, jimiž Steven Spielberg roku 1975 nastartoval zlatou éru letních blockbusterů. Snímek na motivy románu Petera Benchleyho trhal finanční rekordy, byl nominován na Oscary a inicioval vlnu zvířecích hororů, která americký trh v následujících letech zaplavila.
Často šlo o řádění jiných živočišných druhů ve filmech jako Orka zabiják nebo Grizzly, avšak své výsadní postavení si pochopitelně udržovali také žraloci. Byť ono 'výsadní postavení' musíme brát s nadhledem - Čelisti se do roku 1987 dočkaly tří pokračování s rychle upadající kvalitou a další žraločí horory jako italský Poslední žralok se dostávaly do právních rozepří s Universalem kvůli kopírování obsahu Čelistí.
Cruel Jaws
Cruel Jaws | Severin Films
Cizí produkce si zkrátka chtěly ukousnout ze Spielbergova fenoménu a značka Čelisti se stala prostředkem k lživé distribuci. A v tomto ohledu neexistuje více kontroverzní a proslulý snímek nežli Cruel Jaws z roku 1995. Tento italský videofilm vznikal pod vedením nechvalně známého béčkaře Bruna Matteiho, tvůrce takových exploatačních 'perel' jako Porno Holocaust. Na jeho laciné filmy často lákaly jejich názvy, odkazující k slavným a populárním klasikám - například sci-fi Vetřelcátor z roku 1989 se v některých zemích distribuovalo pod názvem Terminator II.
A podobnou taktiku zvolil také jeho žraločí příspěvek, který se natáčel na Floridě a na trhu se objevoval také pod názvem Jaws 5: Cruel Jaws. Jediná věc, kterou má tento nízkorozpočtový béčkový trash s proslulou sérií společnou, se však týká záběrů, jež si Mattei z Čelistí drze půjčoval. Ve filmu můžeme vidět ukradené či okopírované sekvence z druhých Čelistí a také ze zmiňovaného Posledního žraloka. Cruel Jaws, jejichž příběh se zaměřil na vojensky vylepšeného mořského predátora, tedy kvapně zamířily před soud a čelily obviněním z plagiátorství.
Cruel Jaws
Cruel Jaws | Severin Films
Taková pověst však nemusí být jen ke škodě. Podobně jako například Turecké Hvězdné války z počátku osmdesátých let, které bez bázně a hany vykrádaly obrazový a zvukový materiál ze Star Wars či Indiana Jonese, také Cruel Jaws získaly postupem let kultovní razítko a jsou vyhledávaným terčem půlnočních projekcí. Až minulý rok přitom konečně došlo k vydání filmu na Blu-ray a DVD ve Spojených státech, tudíž k němu nebude mít nová generace fanoušků tak obtížný přístup. Studio Universal se tohoto plagiátora sice oprávněně zříká, ovšem dodnes se jedná o jednoho z nejslavnějších parazitů známé filmové značky, který se alespoň v očích některých diváků skutečně stal 'pátými Čelistmi'.