Joker: První ohlasy - Joaquin Phoenix jde ve šlépějích Heatha Ledgera!

Joker: První ohlasy - Joaquin Phoenix jde ve šlépějích Heatha Ledgera!
Joker | Warner Bros.
O čem to je: Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker. (Vertical Ent.)
Joker
Joker se tento víkend představil publiku na festivalu v Benátkách a první kritiky nešetří chválou. O snímku režiséra Phillipse se hovoří jako o komiksovém mezníku, herec Phoenix je vážně připodobňován k někdejšímu představiteli Jokera, zesnuvšímu Heathu Ledgerovi, který za roli obdržel in memoriam Oscara. První recenze na webu RottenTomatoes dávají Jokerovi naprůměrnou známku 9.05 z 10, přičemž film ohodnotilo 34 kritiků. 88 procent z nich se o snímku vyjádřilo kladně. Pojďme si vybrané ohlasy (včetně těch záporných) představit.
"Pozdní éra kapitalismu je tu vyobrazena jako vizionářská noční můra. Pravděpodobně nejlepší sociálně laděný horor od filmu Uteč. Joaquin Phoenix vás přitáhne silou magnetu."
(Philip De Semlyen, Time Out)
"Joker se otírá o batmanovskou trilogii, ačkoliv je to možná nejméně zajímavý aspekt filmu, protože v něm na sebe strhává téměř veškerou pozornost Phoenix."
(James Mottram, South China Morning Post)
"Joaquin Phoenix v temnotě. DC origin, který nebude k smíchu. Obdrží Phoenix jako druhý Joker sošku Oscara?"
(Pete Hammond, Deadline Hollywood Daily)
"Režisér Phillips se nás snaží přesvědčit o tom, že natočil film o naší vyprázdněné kultuře, ale ve výsledku nám předkládá jen prvotřídní vyprázdněnost."
(Stephanie Zacharek, TIME Magazine)
"Komentář ke společenskému dění? Pouhý škodolibý brak."
(Glenn Kenny, RogerEbert.com)
Joaquin Phoenix
Joker